Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Yves Coppieters: Είμαστε στο δεύτερο κύμα αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το πρώτο.Αφορά ηλικίες 15-50 μ΄ελάχιστα συμπτώματα.Τώρα οι κλινικές μορφές ασθένειας είναι ασυμπτωματικές


Εδώ και πολλές ημέρες όπως και το ποσοστό των θετικών tests σε Βρυξέλλες και Λιέγη…Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες στη διαχείριση της επιδημίας του Covid-19 στο Βέλγιο. “Οι μεταδόσεις αυξάνουν δυνατά, σχεδόν στο σύνολο του Βελγίου”, προειδοποιεί ο Yves Coppieters,Επιδημιολόγος Καθηγητής Iατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών l’Université Libre de Bruxelles (ULB).

Προσκεκλημένος στις ειδήσεις των 19h30 στην...

τηλεόραση εξηγεί ότι ‘”είμαστε σε ένα δεύτερο κύμα μεταδόσεων που όμως δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το πρώτο κύμα του τελευταίου Μαρτίου Απριλίου. Αυτό είναι ένα δεύτερο κύμα που ουσιαστικά αφορά τις ηλικίες 15-50, άτομα που παρουσιάζουν λίγα συμπτώματα”.

Ενώ οι “παθολόγοι έχουν κάνει τα πάντα, πιστοποιούν ότι οι κλινικές μορφές της ασθένειας είναι λίγο σοβαρές βλέπε ασυμπτωματικές. Κι αυτοί στέλνουν ελάχιστους στο νοσοκομείο “, παρατηρεί ακόμη αυτός ο ειδήμονας.

“καθησυχαστικός” αλλά σ΄”εγρήγορση”
Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τον Yves Coppieters, “μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε γιατί η συνέχεια της επιδημίας θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τις συμπεριφορές μας”. Από όπου η σημασία του σεβασμού των χειρονομιών φραγμού..

“Υπάρχουν περί τις 20-25 χώρες της Ευρώπης που είναι στην ίδια κατάσταση με εμάς : αύξηση μεταδόσεων κι ελάχιστες επιπτώσεις επί των νοσηλευόμενων”, συνεχίζει ο καθηγητής.Υπενθυμίζει ότι ‘”φοβόμαστε πάντα ένα κορεσμό των νοσηλευτικών υπηρεσιών.Αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας. Αλλά αυτή δεν είναι η περίπτωση αυτής της περιόδου. Έχουμε ένα μικρό ριμπάουντ των εισαγωγών προς νοσηλεία στο Βέλγιο κι αυτό πρέπει να φοβόμαστε για τις επερχόμενες ημέρες”.

Θετικό σημείο, προς το παρόν: “Δεν υπάρχει μεγάλη επίδραση επί της θνησιμότητας. Δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί αυτή η θνησιμότητα επειδή η φροντίδα είναι πολύ πιο προνοητική και καλύτερης ποιότητας.”

Προσοχή στις εκδηλώσεις τις “υπερ- μολυσματικές”.
Ερωτώμενος για την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας όπου ένας τρόφιμος ταυτοποιήθηκε σε μια εγκατάσταση mouscronnois,ο Yves Coppieters απαντά ότι ”πρέπει να το διαχειριστούμε κατά περίπτωση.Τα γηροκομεία έχουν τα εργαλεία για ταυτοποίηση κι απομόνωση των θετικών διαβιούντων”. Υπεραμύνεται επομένως “τοπικές αντιδράσεις και ίσως απαγόρευση επισκέψεων τοπικά”.

Και προσθέτει: “Ελπίζω ότι δεν θα κινηθούμε σε γενικά μέτρα επειδή συναισθηματικός περιορισμός ή απομόνωση ηλικιωμένων είναι μια καταστροφή. Επομένως, δεν πρέπει να μειώσουμε τη συχνότητα των κοινωνικών σχέσεων, αλλά να προωθήσουμε τον σεβασμό για τις χειρονομίες φραγμού. “Η ερχόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτηθεί από ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να ενισχυθούν ή να ελαφρυνθούν τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της επιδημίας; “Πρέπει να ελαφρύνουμε τα μέτρα ενώ προωθούμε χειρονομίες φραγμού”, δήλωσε ο Yves Coppieters. Ωστόσο, ο καθηγητής του ULB υπενθυμίζει τη σημασία της προσοχής κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων “υπερ-μεταδοτικών” που συγκεντρώνουν μια εκατοντάδα άτομα κυρίως μέσα στα μπαρ και στα restaurants.

T’ άτομα που πηγαίνουν σε χώρους πολυσύχναστους ειδικά οι νέοι, “πρέπει να εφαρμόζουν χειρονομίες φραγμού όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους και έρχονται σε επαφή με τους γονείς ή τους παππούδες τους γιατί εκεί ο κίνδυνος είναι υπαρκτός”.rtbf (κρατική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Βελγίου) 19/9/20

μετάφραση
dimpenews.com