Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Οργουελικές καταστάσεις: «Mην μιλάτε χωρίς μάσκες γιατί ο ιός μεταδίδεται με την... ομιλία» λένε οι «ειδικοί»!

 Όπου να ναι θα μας διατάξουν να μην υπάρχουμε!

 

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με την ομιλία (!) και συνεπώς δεν θα μιλάμε μεταξύ μας χωρίς μάσκες και ανεξάρτητα από το εμβόλιο θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 2021, διότι απλούστατα το εμβόλιο ακόμα κι αν έχει κυκλοφορήσει, δεν θα είναι επαρκώς αποτελεσματικό!

Συστήνεται μάλιστα η επιτροπή των «ειδικών» να....

συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και μετά την έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, γιατί «υπάρχουν κι άλλες ασθένειες κι άλλες επιδημίες»!

Κατά την γνώμη τους θα πρέπει πλέον να φοράμε μάσκες εσαεί.

O Aθανάσιος Τσακρής καθηγητής μικροβιολογίας και μέλoς της επιτροπής που εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη τις διαταγές περιορισμού του τρόπου ζωής των πολιτών, σε δηλώσεις του περιέγραψε το νέο δυστοπικό κοινωνικό περιβάλλον που απεργάζονται οι κυβερνητικοί: Χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα όπου και αναφέρει την «μετάδοση του ιού με την ομιλία» και το ίδιο επανέλαβε σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Βλέπουμε σε πολλές χώρες ότι η χαλάρωση των μέτρων έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στην ουσία έχουμε μπει στο δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας, και θα πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» τόνισε ο κ. Τσακρής.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στη φάση αυτή να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία των μέτρων. Να καταλάβουμε ότι η ομιλία είναι ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης αυτής της επιδημίας.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας τη μεγάλη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας. Αν γενικευτεί η χρήση μάσκας σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown. Πολύ σημαντικός είναι και ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος» ανέφερε σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσακρής είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από μεγάλες επιστημονικές ομάδες, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα για έναν πολύ δύσκολο ιό. Περιμένουμε ακόμα τις μελέτες φάσης 3. Υπάρχουν επιφυλάξεις σημαντικές, ο ιός μεταλλάσσεται πολύ εύκολα, αν έχουμε αποτελεσματικότητα ακόμα και 50% του εμβολίου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Η διάθεση του εμβολίου σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εφικτή πολύ γρήγορα».

«Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί σίγουρα δύο εβδομάδες για να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση για το φετινό επιδημικό κύμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση της μάσκας, οι φυσικές αποστάσεις και οι συστηματικοί έλεγχοι στην κοινότητα» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Δηλαδή πρόκειται να έχουμε ένα μόνιμο και δια παντός κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό lockdown.

Πώς σκοπεύουν να σταματήσουν την «μετάδοση» λόγω ομιλίας; Θα μας απαγορεύσουν να μιλάμε σε φίλους και συγγενείς; Μόνο από το skype θα έχουμε «επαφές» πλέον;