Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Υπογράφεται σήμερα η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ; «Πουλάνε» στους ιταλούς τους ψαρότοπους της κόκκινης γαρίδας;

Άσχετοι πολιτικοί. ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12ν.μ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΚΥΡΗΣΣΟΥΜΕ ΑΟΖ !!!
Ιστορική ημέρα η σημερινή καθώς την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία θα υπογράψει το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

Των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20.

Το ζήτημα είναι βεβαίως, τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή ....καθώς οι Ιταλοί για να την αποδεχθούν ζητούν την εκχώρηση ανταλλαγμάτων από την Ελλάδα όπως ήδη ανέφερε χθες το pronews.gr

Για να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ, ακόμα και με τους «ειρηνικούς» Ιταλούς εκχωρούμε τα αλιευτικά αποθέματα του Ιονίου!

Συγκεκριμένα η Ρώμη θέλει την δέσμευση της Αθήνας ότι μετά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο οι Ιταλοί ψαράδες θα διατηρήσουν το δικαίωμα αλίευσης στη ζώνη μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών.

Δηλαδή εκχωρούμε μέρος της δικής μας κυριαρχίας σε ότι άπτεται την αποκλειστική οικονομική εκμετάλλευση των χωρικών μας υδάτων για να κερδίσουμε το αυτό που μας ανήκει, την πολυπόθητη ΑΟΖ με βάση την οποία θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έρευνες στο Ιόνιο.

Οι Ιταλοί δεν είναι κορόιδα που το θέλουν αυτό γιατί εποφθαλμιούν την περίφημη κόκκινη γαρίδα.

Γενιικά τα οστρακόδερμα, όπως οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί, κυρίως όμως οι μεγάλες κόκκινες γαρίδες που ζουν στο Ιόνιο και τα αποθέματά τους ειδικά στα ανοικτά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς-, είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

Οι Ιταλοί ψαράδες έχουν βγάλει ένα αφήγημα πως έχουν ιστορικά δικαιώματα αλιείας (Αλήθεια από πότε; Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;) και θέλουν όταν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν από τα 6 ναυτικά μίλια, που είναι σήμερα, στα 12, όπως προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτοί να συνεχίσουν να ψαρεύουν μέχρι τα 6!

Με την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν την αλίευση σε μια ζώνη 12 ν.μ. από την ακτογραμμή μέχρι το 2022.

Οι Ιταλοί ψαράδες φοβούνται ότι αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., αυτομάτως θα χάσουν το δικαίωμα της αλίευσης στη ζώνη που σήμερα εκτείνεται από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 μίλια από την ακτογραμμή των νησιών του Ιονίου μέχρι τα 12 ν.μ., περιοχή που σήμερα ανήκει στα διεθνή ύδατα και είναι ελεύθερη για το κυνήγι της μεγάλης κόκκινης γαρίδας!