Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η Ρωσία μιλάει για το «πολλά υποσχόμενο» Favipiravir - Πιθανό φάρμακο για τον κορωνοϊό

Ως «πολύ υποσχόμενο» χαρακτηρίζεται το Favipiravir, το οποίο είναι πιθανό φάρμακο για την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του αντιιικού φαρμάκου Favipiravir, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της COVID-19, έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς βγαίνουν αρνητικοί στον ιό την πέμπτη ημέρα της θεραπείας.

Οι δοκιμές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα...
τέλη Μαΐου, ανέφερε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Τον Μάρτιο, το εποπτικό συμβούλιο του RDIF ενέκρινε τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον όμιλο ChemRar της Ρωσίας για την παραγωγή του Favipiravir.

Ο αξιωματούχος σημείωσε τότε ότι, σύμφωνα με Κινέζους ειδικούς, το φάρμακο έδειξε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

«Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών επιβεβαιώνουν ότι το Favipiravir είναι πιθανώς το πιο υποσχόμενο φάρμακο κατά του κορωνοϊού σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Ντμιτρίεφ.
Οι δοκιμές διεξάγονται σε ιατρικά κέντρα εγκεκριμένα από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή 330 ασθενών.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων 60 ασθενών σε έξι κέντρα, βλέπουμε πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το 60 τοις εκατό των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο έχουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό ήδη από την πέμπτη ημέρα της θεραπείας», δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει κινεζικές κλινικές δοκιμές, οι οποίες έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει τη διάρκεια της νόσου από 11 ημέρες σε τέσσερις ή πέντε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια αποτελέσματα θα μειώσουν την επιβάρυνση των νοσοκομείων καθώς και τον αριθμό των επιδημικά επικίνδυνων ασθενών κατά περίπου 50 τοις εκατό.

Ωστόσο, τόνισε ότι το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και υπό επίβλεψη ενώ αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.