Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Αμόρφωτοι, απολίτιστοι βάρβαροι.... μια ζωή οι γείτονες Τούρκοι

Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες απεικονιζόταν η δήμαρχος Fatma Sahin -από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- και το επιτελείο της να πατούν πάνω στο 2.000 ετών μωσαϊκό προκάλεσε την οργή πολλών Τούρκων.

Πολλοί Τούρκοι ...
πολίτες, μέσα από τα social media, ξεκίνησαν μια «εκστρατεία» κατά της δημάρχου, καθώς εκτιμούν ότι δεν σεβάστηκε το αρχαίο


μνημείο.

Το μωσαϊκό έφεραν πρόσφατα στην επιφάνεια αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3000 π.Χ. από Έλληνες και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και τον Μεσαίωνα η Ζεύγμα ήταν εύπορη και πολλοί αρχαιολόγοι τη συνέκριναν με την Πομπηία. Ιδρυτής της υπήρξε ο Σέλευκος Α’ Νικάτωρ, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, που βασίλεψε στο Ασιατικό τμήμα της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην πόλη πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Ωστόσο, από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται από το 2000 βυθισμένο στην τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.

Στη Ζεύγμα έχουν βρεθεί πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, και ο Διόνυσος με την Αριάδνη, καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες, αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα.

Πηγή: hurriyetdailynews.com