Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μάρτιος 1941 στο Ύψωμα 731: Η πιο σκληρή μάχη του αλβανικού Έπους [βίντεο]

Το Υψωμα 731 ήταν το επίκεντρο της "Εαρινής Επίθεσης" 25 ιταλικών μεραρχιών κατά 16 ελληνικών σε μία προσπάθεια του ιταλικού Στρατού να επανακτήσει το απωλεσθέν έδαφος στην Αλβανία και να διασπάσει επιτέλους την ελληνική αμυντική γραμμή.

Ο Μουσολίνι έχασε...
το ύψωμα 731 και ταπεινωμένος αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρώμη, όπου σε επικοινωνία του με τον Α.Χίτλερ, ουσιαστικά ζήτησε την γερμναική βοήθεια για την κατάληψη της Ελλάδας. Η «Μηχανή του Χρόνου» συνάντησε δύο βετεράνους που πολέμησαν στο στρατηγικό ύψωμα. Τον Ευάγγελο Κόγια από Σοφάδες Καρδίτσας και τον Χρήστο Κανέλα από την Πύλη Τρικάλων.

Οι μαρτυρίες τους για το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου, συγκλονίζουν. Οι ίδιοι όχι μόνο δεν ξέχασαν την εμπειρία τους, αλλά οι σκληρές εικόνες θανάτου που αντίκρισαν τότε, τους ακολούθησαν σε όλη τους την ζωή. Οι μάχες σώμα με σώμα και η ανθρωποθυσία των συμπολεμιστών τους τους σημάδεψε τη ζωή.

Ο Χρήστος Κανέλας σε μια μοναδική εξομολόγηση στον Χρίστο Βασιλόπουλο περιέγραψε την πιο τραγική στιγμή της ζωής του, όταν βρέθηκε κάτω από την ανυπόφορη ψυχική δοκιμασία και άνοιξε πυρ κατά ομάδας Ιταλών στρατιωτών την ώρα που σήκωσαν τα χέρια τους για να παραδοθούν. Είχε προηγηθεί ανελεής βομβαρδισμός του υψώματος από το εχθρικό πυροβολικό και σκληρές μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δίπλα του πολλοί φίλοι και συμπολεμιστές. Δυστυχώς λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη ο Χρήστος Κανέλας έφυγε από τη ζωή.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις μαρτυρίες των βετεράνων που υπερασπίστηκαν ηρωικά το ύψωμα 731: