Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΕΥΑΛ ζητάει από τη Larissanet 300.000 ευρώ!

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Με μια αγωγή με την οποία ζητάει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000) απάντησε ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης και η πλειοψηφία του μέχρι πρότινος Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ στο δημοσίευμα της Larissanet με το οποίο αποκαλύφθηκε πως ο κραταιός δημοτικός οργανισμός είναι επί της ουσίας μεγαλοφειλέτης του ...
ελληνικού δημοσίου, αφού χρωστάει το ποσό των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ (11.000.000).

Η αποκάλυψη

Όλα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη εγγράφου της αρμόδιας ΔΟΥ με το οποίο αποδεικνύεται πως μέχρι και τις 15 Ιουλίου του 2014 οι οφειλές της ΔΕΥΑΛ στο ελληνικό δημόσιο ανέρχονταν στο ποσό των 11.264.832,65 ευρώ. Η αποκάλυψη, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων καθώς και συζητήσεων, αφού κανείς δεν πίστευε πως μια δημοτική επιχείρηση η οποία αποτελούσε κορωνίδα στο στέμμα της πρωηγούμενης δημοτικής αρχής μπορούσε να έχει συσσωρευμένο ως χρέος το άνω ποσό.

Αποκαλύπτοντας το έγγραφο της αρμόδιας ΔΟΥ και το συγκεκριμένο ποσό, στο ρεπορτάζ μας θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα:

Τα πρώτα ερωτήματα:

Από πού και πότε δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο χρέος και γιατί μέχρι σήμερα δεν αποπληρώθηκε;
Πώς είναι δυνατόν η εταιρία να κρατά ως τραπεζικό απόθεμα το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια ώρα να χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 11 εκατομμυρίων;
Πώς ελάμβανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, η ΔΕΥΑΛ φορολογική ενημερότητα;
Είναι ενημερωμένο το ΔΣ της επιχείρησης για το ύψος των συγκεκριμένων χρεών προς το δημόσιο;
Είναι ενημερωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και η νυν δημοτική αρχή στο σύνολό της;
Ποιες οι ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΥΑΛ;
Γιατί το εν λόγω ληξιπρόθεσμο χρέος δεν επιδέχεται προσαυξήσεις;
Γιατί η ΔΕΥΑΛ δεν έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, ως όφειλε, τους τελευταίους της ισολογισμούς;
Η απάντηση Τζανακούλη

Ακριβώς σε αυτά τα ερωτήματα υποχρεώθηκε να απαντήσει ο πρώην δήμαρχος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εκτάκτως στις 11 Αυγούστου και στην οποία ουσιαστικά αποδέχθηκε πλήρως το ποσό του χρέους των 11.000.000 ευρώ, δίνοντας εξηγήσεις για τη δημιουργία του, απαντώντας δηλαδή επί της ουσίας, ως όφειλε, στα συγκεκριμένα ερωτήματα της Larissanet.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακούλης τόνισε πως το εν λόγω ποσό είναι αποτέλεσμα δανείων τα οποία «σύναψε και ορθώς η δημοτική αρχή του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη». Το συνολικό ποσό των δανείων της περιόδου 1982-1993 ανέρχονταν στο ποσό των 32.000.000 ευρώ, ένα ποσό το οποίο μετά τις ενέργειες τηςπροηγούμενης δημοτικής αρχής έφτασε στα 11.000.000, δηλαδή στο ποσό που χρωστά σήμερα και το οποίο αποκάλυψε η Larissanet.

Η αγωγή

Με μια «Αγωγή αποζημιώσεως από αδικοπραξία και προσβολής της προσωπικότητας», η οποία έφτασε στην εφημερίδα μας την περασμένη Τρίτη, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας μας κάνει γνωστό πως ζητάει τόσο από την εφημερίδα μας καθώς και από τον εκδότη της Χρήστο Μπεχλιβάνο, αλλά και το συντάκτη του επίμαχου ρεπορτάζ, το ποσό των 100.000 ευρώ από τον καθένα ως «χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που έχει υποστεί από τα επιλήψιμα δημοσιεύματα».

Η ΔΕΥΑΛ με την αγωγή της, αφού περιγράφει πώς δημιουργήθηκε το ποσό του χρέους και γιατί η αρμόδια ΔΟΥ όπου ανήκει δεν εκδίδει αποδεικτικό ενημερότητας της εν λόγω επιχείρησης, αλλά «Βεβαίωση οφειλής», υποστηρίζει πως τα κείμενα του ρεπορτάζ «είναι καθ’ ολοκληρία αναληθή, κατάπτυστα και συκοφαντικά με καταπληκτική μεθόδευση και οι εναγόμενοι, κατά τις ειδικότερες διακρίσεις ο καθένας, τα συνέταξαν και δημοσίευσαν σε πλήρη επίγνωση της αναλήθειάς τους και με σκοπό την κατασυκοφάντησή μας».

Και μια απάντηση

Ακολουθώντας το δημοσιογραφικό κανόνα για έλεγχο και ερωτήματα προς την όποια εξουσία, η Larissanet αποκάλυψε εγγράφως ένα χρέος της ΔΕΥΑΛ το οποίο, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ μας, δεν ήταν γνωστό ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην δημάρχου. Πρόθεσή μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε εντυπώσεις για να βλάψουμε την πρώην δημοτική αρχή, ούτε τη ΔΕΥΑΛ.

Φυσικά επίσης πρόθεσή μας δεν είναι να έρθουμε σε προσωπική αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο. Το πρόβλημά μας δεν είναι, ούτε επιτρέπεται να είναι, ο ίδιος. Φυσικά αυτός διατηρεί για λογαριασμό του το δικαίωμα να ψάχνει ως άλλος Δον Κιχώτης τους εχθρούς στους ανεμόμυλους. Δεν εκπλησσόμαστε από κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Γι’ αυτό που πραγματικά λυπούμαστε είναι για το γεγονός πως μετά από 16 ολόκληρα χρόνια εξουσίας, ο συγκεκριμένος δεν αντέχει την αλήθεια, την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει πως η διάκριση των εξουσιών και ο υγιής ρόλος του Τύπου είναι το πραγματικό θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ίσως και γι’ αυτό συνέδεσε το όνομά του με τις χειρότερες στιγμές της Μεταπολιτευτικής Λάρισας. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Λαρισαίοι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές του έκλεισαν με δύναμη την πόρτα στα μούτρα.

Για όλα τα υπόλοιπα φυσικά και επιφυλασσόμαστε, και όπως πάντα το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET
http://www.larissanet.gr/2014/09/13/i-deval-zitaei-apo-ti-larissanet-300000-evro/#sthash.rnvUTN1O.gbpl