Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Διαμαρτυρία στον ΕΛ.ΓΑ για την τροποποίηση καιρού στην Ελλάδα !

Ψεκασμοί με ιωδιούχο άργυρο Μετά από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων και συνεχών καταστροφών των καλλιεργειών, ο σύλλογος μας επικοινώνησε, σε πρώτη φάση τηλεφωνικά, με τον ΕΛ.ΓΑ για το θέμα της τροποποίησης καιρού.

Απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε, δεν έχει ακόμα γίνει η ανανέωση της πενταετούς σύμβασης με την εταιρία 3D η οποία αναλαμβάνει με τα αεροπλάνα της μα βομβαρδίζει τα σύννεφα με φυσίγγια με ιωδιούχο άργυρο. Έχει γίνει διαγωνισμός και ...περιμένουν προσφορά από... τη μια και μοναδική εταιρία στην Ελλάδα.

Τι τονίσαμε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία και τι μας ...
απάντησαν:

Ότι και τις προηγούμενες χρονιές (ειδικά τις τελευταίες) που γινόταν η εναέρια "θεραπεία" δεν είχαμε μεγάλα αποτελέσματα και έγιναν πολλές καταστροφικές χαλαζοπτώσεις. - Ο υπεύθυνος του ΕΛ.ΓΑ συμφώνησε μαζί μας.

Ρωτήσαμε αν υπάρχει αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της τροποποίησης καιρού, δηλαδή, πόσο βοηθάει και ποια θα ήταν τα αποτελέσματα στην περίπτωση που δεν γινόταν τροποποίηση καιρού. Απάντηση: Είναι αδύνατος μια τέτοια αποτίμηση. (δηλαδή στην τύχη, μαντεύουμε)

Αν γνωρίζει ή υπάρχει τρόπος να υπολογιστεί η μακροχρόνια τροποποίηση καιρού τι επιπτώσεις έχει στον ίδιο τον καιρό; Απάντηση: Όχι.

Αν έχουν γίνει τοξικές αναλύσεις νερού κι εδάφους μετά από ψεκασμούς. Απάντηση: Κάποιες λίγες...

Αν έχει γίνει οικονομικός προϋπολογισμός ζημιών με ή χωρίς εναέρια προστασία, αναλογικά με τις άλλες προστασίες (δίχτυα κλπ) ακόμα και τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Δηλαδή, με απλά λόγια: Τι κοστίζει περισσότερο, να ψεκάζουμε ή να βάζουμε δίχτυα και να αποζημιώνουμε; Απάντηση: Δεν γνωρίζουμε.

Τονίσαμε ότι ο κόσμος πλέον είναι και ενημερωμένος αλλά και (συμπλήρωσε 'διστακτικός', κι απαντήσαμε...) ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ με τις μεθόδους τροποποίησης καιρού, που έρχονται και προστίθενται στους ΑΛΛΟΥΣ ψεκασμούς που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα κι όλον τον κόσμο. Απάντηση: Δέχονται πιέσεις από τον πολιτικό χώρο (βουλευτές) γιατί δεν γίνονται οι ψεκασμοί του ΕΛ.ΓΑ, αλλά κι από πολίτες κι οργανώσεις, σε μικρότερο βαθμό, γιατί γίνονται. Σε αυτό το σημείο, τονίσαμε ότι την ευθύνη αποκλειστικά, την έχει ο ΕΛ.ΓΑ. Θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει αυτό που συμφέρει τόσο το σύνολο των αγροτών, αλλά ΚΑΙ κτηνοτρόφων (από τους οποίους ΚΛΕΒΟΥΝ στην κυριολεξία το νερό για να το δώσουν στους αγρότες διαβάστε: Mια "Τροποποίηση Καιρού" για την Ελλάδα), αλλά και ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του ελληνικού λαού, που ως πολίτες, από τη μια πληρώνουν από την τσέπη τους την τροποποίηση καιρού κι από την άλλη στο τέλος καταλήγουν να τρώνε εισαγόμενα.

http://savegeagroup.allnewz.gr/uploads/1/1/0/9/11093193/3266710.png?701

Τα αεροσκάφη έχουν στα φτερά τους δύο φορείς με 12 φυσίγγια ιωδιούχου άργυρου ο καθένας

Ο καλός κύριος του ΕΛ.ΓΑ μας ζήτησε να κάνουμε όλες τις ερωτήσεις μας και τη διαμαρτυρία μας γραπτώς -κι αυτό θα πράξουμε- και να την στείλουμε στον πρόεδρο του ΕΛ.ΓΑ

Στο μεταξύ, παραθέτουμε αποσπάσματα από παλιότερο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ (2011)

“ Tο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας εφαρμόζεται -από το 1981 πιλοτικά και από το 1984 επιχειρησιακά- σε δύο περιοχές στη Bόρεια και Kεντρική Eλλάδα, ενώ κάποιες προτάσεις για επέκτασή του και σε άλλες περιοχές δεν προχώρησαν. «H επιλογή του θερινού εξαμήνου δεν είναι τυχαία. Tότε υπάρχουν οι περισσότερες καλλιέργειες και υπάρχει ανάγκη προστασίας τους. Tυχαία δεν είναι και η επιλογή των δύο περιοχών, της κεντρικής Mακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Δεν έχει νόημα να μπουν σε ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα μικρές περιοχές, όπως λ.χ. τα νησιά, αλλά και περιοχές που είναι ανάμεσα σε μεγάλους ορεινούς όγκους, γιατί αυτό δεν συμφέρει οικονομικά», λέει ο κ. Φόρης.

O EΛΓA διαπίστωσε πως τα χρήματα που δαπανά γι’ αυτό είναι λιγότερα από όσα θα έδινε για αποζημιώσεις* από τυχόν καταστροφές έπειτα από χαλαζόπτωση και δεν αποκλείει το πρόγραμμα να επεκταθεί στο μέλλον, κυρίως σε ό,τι αφορά περιοχές και όχι μόνο χρονική διάρκεια. [...]

http://savegeagroup.allnewz.gr/uploads/1/1/0/9/11093193/8838674.png?408

«Βόμβες» με ιωδιούχο άργυρο

Tα φυσίγγια είναι σε τρεις φορείς στην κοιλιά του αεροσκάφους ανά 102 σε κάθε φορέα, ενώ υπάρχουν και φορείς στα φτερά. Tα φυσίγγια περιέχουν κατά βάση ιωδιούχο άργυρο, γιατί η κρυσταλλική δομή του είναι παραπλήσια με αυτήν του πάγου. Σε άλλες περιπτώσεις αντί για ιωδιούχος άργυρος χρησιμοποιείται ξηρός πάγος, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο θετικά. Σε πειράματα που έγιναν παλαιότερα στις HΠA, στον Kαναδά, στη Γαλλία και στη Γερμανία η χρήση του ξηρού πάγου έδειξε άλλες φορές ότι υπήρξε μείωση της χαλαζόπτωσης 30-70%, άλλες φορές όμως ήταν απογοητευτικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στην Aργεντινή όταν χρησιμοποιήθηκε η μέθοδός αυτή σε καταιγίδες με χαλαζοφόρα νέφη, παρατηρήθηκε ακόμη και αύξηση της χαλαζόπτωσης.

Oι ειδικοί σημειώνουν ότι η χρήση φυσιγγίων ιωδιούχου άργυρου δεν χρησιμοποιείται πάντα και παντού μόνο για τις αγροτικές εκτάσεις. Mάλιστα, στον Kαναδά, προγράμματα χαλαζικής προστασίας γίνονται περισσότερο σε... αστικές περιοχές, καθώς στη χρηματοδότησή τους συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό οι ασφαλιστικές εταιρείες. Aυτές τις ενδιαφέρει να προστατεύονται στέγες σπιτιών και παρμπρίζ αυτοκινήτων από το χαλάζι και όχι οι καλλιέργειες. [...]

Oι αντιρρήσεις για το πρόγραμμα είναι πολλές και προέρχονται κυρίως από όσους υποστηρίζουν ότι είναι μια μορφή παρέμβασης στη φύση. «Eίναι πράγματι παρέμβαση, αλλά γίνεται προς όφελος των αγροτών και των καλλιεργειών», απαντούν οι ειδικοί επικαλούμενοι περιβαλλοντικές έρευνες //.

Να μας το αποδείξετε; Και να μας αποδείξετε μακροχρόνια ότι ΔΕΝ υπάρχει φυσική αντίδραση, δηλαδή, φέτος τροποποιούμε, αλλά του χρόνου το κλίμα αποτρελαίνεται;

Η επιστολή της SaveGeaGroup σύντομα θα πάει ΕΛ.ΓΑ και ΥΠΕΚΑ και θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των πολιτών.

Ο 'καιρός' αποδεικνύεται πως είναι πηγή οικονομικού οφέλους και τζόγου κάποιων, χωρίς κανένα δισταγμό για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο τον πρώτο λόγο και ρόλο έχουν οι πολίτες.

* Αυτή τη μελέτη-διαπίστωση ζητήσαμε και μας είπαν "δεν υπάρχει"


πηγη