Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία. Νίκησε η παγκοσμιοποιημένη ελίτ και έχασε το εθνικό πάθος.

Άλλη μια νίκη κατέγραψε η παγκοσμιοποίηση αλώνοντας και τη Σκωτία. Οι Σκωτσέζοι ολιγάρχες, με όλο το μιντιακό σύστημα, που έμπαινε στα σπίτια των πολιτών και τις δημοσκοπήσεις τους, νίκησαν το εθνικό πάθος που έδινε νικηφόρες μάχες στους δρόμους της Σκωτίας. Μάχες για την ανεξαρτησία που ξεκίνησαν πριν 300 χρόνια και τώρα προδόθηκαν και πάλι από...
τους άρχοντες της Σκωτίας, όπως και τότε προδόθηκαν οι αγώνες του Ουάλας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από χθες τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον στη Σκωτία. Αυτό που έγινε δεν ήταν μια πολιτική σύγκρουση μέσα στο ίδιο έθνος, αλλά μια σύγκρουση διαφορετικών εθνικών αντιλήψεων. Οι Σκωτσέζοι διχάστηκαν και όσων τα όνειρα για ένα ανεξάρτητο έθνος νικήθηκαν, δεν αισθάνονται καθόλου ευτυχισμένοι, επειδή κάποιοι δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ιδέα του έθνους τους, αλλά προτίμησαν την ασφάλεια της στερλίνας και των Αγγλικών τραπεζών.

Το παράδειγμα όμως της Σκωτίας, θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται στους δρόμους, όταν σήμερα οι εξουσιαστικές ελίτ, με τα ΜΜΕ που διαθέτουν, μπαίνουν μέσα στις κρεβατοκάμαρες και κερδίζουν τους φοβισμένους και δειλούς αναποφάσιστους πολίτες.

Πέτρος Χασάπης