Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Πώς γίνεται να είναι μοναδική υποψήφια για τις συχνότητες η DIGEA; (video)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη νέα της επίκαιρη ερώτηση, ζητά απαντήσεις για το χρόνο της δημοπρασίας από την ΕΕΤΤ, ρωτά γιατί δόθηκαν οι συχνότητες μετά την κατάθεση μόνο μιας προσφοράς από τη Digea, ζητά απαντήσεις για το γιατί δεν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, αλλά και για το πώς διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του δημοσίου.

Σημειώνει, μάλιστα, πως οι....
συχνότητες παραδόθηκαν με το χαμηλό τίμημα της εκκίνησης της δημοπρασίας των 18,6 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής δεν είχε απαντηθεί και είχε τεθεί στο …αρχείο επειδή ο μεν αρμόδιος υπουργός δήλωσε αναρμόδιος, ενώ ο υφυπουργός έλειπε από τη Βουλή.

Όπως σημειώνει, με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, μόλις 18,3 εκατ. ευρώ, και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης επίσης δυσανάλογα χαμηλή, μόλις 100.000 ευρώ, η Digea χρίστηκε υπερθεματιστής ανάδοχος για εθνικές και περιφερειακές συχνότητες, ως μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία στη «δημοπρασία».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την ανάθεση με το λουκέτο στην ΕΡΤ που είχε προηγηθεί, αλλά και με την τοποθέτηση νέων μελών στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη του «διαγωνισμού», αφού προηγουμένως είχε αλλάξει και ο τρόπος διορισμού των μελών της, με τη νέα διοίκηση της "ανεξάρτητης" αρχής να διορίζεται απ' ευθείας από το ... Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρωτά τον Μ. Χρυσοχοΐδη:

Σύμφωνα με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της «δημοπρασίας», θα μπορούσε να καταθέσει προσφορά άλλη εταιρεία πλην της Digea; Εάν ναι, γιατί δεν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ώστε να εξασφαλιστεί ευρύτερη συμμετοχή, μεγαλύτερο τίμημα και ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού;
Πώς διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου κατά την εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, όπως είναι το ψηφιακό φάσμα; Πώς αξιοποιήθηκε η μελέτη της εταιρείας Analysis Mason, η οποία παραδόθηκε στο υπουργείο σας στις 23.2.2012 και η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που εκθέτουν την κυβέρνηση ως προς το τίμημα που εξασφάλισε από την εκχώρηση των συχνοτήτων στην Digea A.E.;

«Ο κύριος Χρυσοχοϊδης έφυγε κρυπτόμενος, προφασιζόμενος ότι δεν είναι αρμόδιος, για να μην απαντήσει γιατί εκχωρεί στην DIGEA για 15 χρόνια, έναντι πινακίου φακής και προκλητικά χαμηλού τιμήματος, το σύνολο των τηλεοπτικών συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας και μάλιστα με εγγυητική επιστολή μόλις 100.000 ευρώ» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.Απολύτως φυσιολογικό το να δοθεί το φάσμα των ψηφιακών συχνοτήτων μόνο με 16.777 ευρώ το μήνα, στο MEGA, τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΙ και τον ALPHA σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Μ.Παπαδόπουλο

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - thepressproject.gr

Το να γίνει ένας διαγωνισμός με έναν μόνο συμμετέχοντα, την DIGEA (εταιρία με μετόχους, το MEGA, τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΙ, τον ALPHA, το STAR και το κανάλι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV). Το να παραχωρηθεί το δημόσιο αγαθό των ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων έναντι του ποσού των 18.000.000 που πρακτικά σημαίνει 16.000 ευρώ και κάτι ψιλά το μήνα για κάθε κανάλι αποτελεί «ένα δρόμο προόδου και ανάπτυξης» που δημιουργεί «συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού». Αυτό υποστήριξε την Δευτέρα (2/7) το απόγευμα στην Βουλή, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, φρόντισε έντεχνα να αποποιηθεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την πρακτική του διαγωνισμού με έναν μόνον συμμετέχοντα,. Ανέφερε πως την διαδικασία του διαγωνισμού επιμελήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που «είναι μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή έχει αρμοδιότητα να διεξάγει τον διαγωνισμό». Στήριξε όμως πολιτικά τις αποφάσεις της επιτροπής λέγοντας ότι «διαφύλαξε πλήρως τα συμφέροντα του δημοσίου» ενώ «ακολούθησε πλήρως τις επιταγές του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου».

Ειδικά για το θέμα του τιμήματος που είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 715 εκατομμυρίων που αποτιμήθηκε από εταιρία στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της αξίας του φάσματος των ψηφιακών συχνοτήτων από το ίδιο του το Υπουργείο, ο υφυπουργός Υποδομών ήταν ιδιαίτερα …μυστηριώδης. Όπως σημείωσε «για τις τιμές εκκίνησης συνεννοήθηκε μία ειδική ομάδα» (σ.σ αγνώστου ταυτότητας) ενώ στην συνέχεια «οι τιμές καθορίστηκαν κατόπιν εισηγήσεων» (σ.σ επίσης αγνώστου ταυτότητας). Πάντως υποστήριξε πως η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε «βάσει διεθνώς αναγνωρισμένης μεθοδολογίας»!

Θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού για την κυβέρνηση δεν τίθεται για κανένα λόγο ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υποδομών λέγοντας ότι «από καμμία διάταξη δεν συνάγεται ότι πρέπει να ακυρωθεί η διαδικασία επειδή μετέχει μόνο ένας υποψήφιος» προσθέτοντας ότι «ακόμη και με έναν υποψήφιο θα γίνονταν ο διαγωνισμός». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι με την τροπή που πήραν τα πράγματα η ΝΕΡΙΤ εκπέμπει χωρίς να πληρώνει.
Να σημειωθεί ότι το κόστος των 18 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σύμβαση 15 ετών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η DIGEA θα καταβάλλει 222 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου έριξε …μπηχτές λέγοντας πως όπως φαίνεται «γι αυτό παίρνει πρωτιά το MEGA στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ και στον συνδυασμό της Ελιάς» προσθέτοντας ότι αν δεν γίνονταν έτσι τα πράγματα «δεν θα μπορούσε ο κ.Πρετεντέρης να αποκρύπτει από τον λαό ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».


Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να απαντήσει, της απηύθυνε ερωτήματα όπως "αφού ήταν χαμηλό το τίμημα γιατί ήρθε μόνον η Digea", παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η ίδια είχε τεκμηριώσει ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός και απέκλειε με τις φωτογραφκές του διατάξεις τη συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας"
Είπε ακόμα ψευδώς ότι δεν υπήρξαν παράπονα για το διαγωνισμό στη διάρκεια της διαβούλευσης των προδιαγραφών του και ότι η ΕΕΤΤ έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, τη στιγμή που οι περισσότερες συμμετοχές στη διαβούλευση κατήγγειλαν ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για να δοθεί απ' ευθείας στην Digea.
Τέλος, δήλωσε ότι τα περιφερειακά κανάλια της χώρας (με τα οποία έχει μιλήσει, όπως είπε, ο ίδιος) είναι πανευτυχή που θα αναλάβει η Digea την εκπομπή τους, όταν η Ένωση που εκπροσωπεί τα περιφερειακά κανάλια (Ε.ΠΕ.Κ - Ένωση Περιφερειακών Καναλιών) κατήγγειλε με επίσημη ανακοίνωσή της το συγκεκριμένο διαγωνισμό και έχει προσφύγει ήδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας την ματαίωσή του.
Πηγές: thepressproject.gr - ethnos.gr