Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Aλλαγή συνόρων στην Ευρώπη: Και η Ουγγαρία ζητά αυτονομία για την μειονότητά της στην Ουκρανία

H Oυγγαρία χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ "έσπασε" την κοινή τους γραμμή και υποστήριξε το ρωσικό σχέδιο επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, ζητώντας την αυτονόμηση της Υπερκαρπαθίας μέσα στην Ουκρανία, στην οποια διαβιεί μεγάλη ουγγρική μειονότητα, ανμετά από τις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ούρμπαν.

Τις δηλώσεις του περί αυτονομίας της ουγγρικής κοινότητας της...
Υπερκαρπαθίας στη δυτική Ουκρανία επανέλαβε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας» είπε, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ουγγρική τηλεόραση.

Περί τα 150.000 έως 200.000 άτομα ουγγρικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειονότητα τους στην Υπερκαρπαθία. Αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα (13% του πληθυσμού) σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

«Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί» πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου. Ο Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε δεύτερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι διευκρίνισε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε εκείνες τις δηλώσεις του σε «εδαφική» ανεξαρτησία.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Βίκτορ Ορμπαν είπε στο κανάλι 1 της ουγγρικής τηλεόρασης ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολλές μορφές αυτονομίας και ότι οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο είναι το αίτημά τους.

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στο Κίεβο εκλήθη από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπαν κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλτν Τουσκ χαρακτήρισε λυπηρές τις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού και κάλεσε τις γειτονικές της Ουκρανίας χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Β.Ούρμπαν είναι ένας στιβαρός ηγέτης που φροντίζει πάντοτε πρωτίστος τα συμφέροντα του λαού του και του ειναι αδιάφορα τα συμφέροντα της Δύσης. Υιοθετεί πλήρως το ρωσικό σχεδιασμό για την Ουκρανία, και οι δηλώσεις του αποτελούν ηχηρό "χαστούκι" για το ΝΑΤΟ. Επί του πρακτέου με την κίνησή του αυτή ο Β.Όρμπαν είναι ο πρώτος ηγέτης από το αντίπαλο στρατόπεδο, που αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα και το δικάίωμα αυτοδιάθεσης των ρωσόφωνων στην Α.Ουκρανία.

Φυσικά αυτό που ζητά έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η Α.Ουκρανία ειναι ομοιογενής περιοχή, κυρίως αποτελούμενη από ρωσόφωνους, ρωσόφρονους, και ρωσόφιλους πληθυσμούς.Αντίθετα η Δυτική Ουκρανία είναι στην κυριολεξία ένα μωσαίκό εθνοτήτων. Αποτελείται από Ρουμάνους, Ούγγρους, Πολωνούς στο Ζίτομαρ, και Γερμανοχαζάρους οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ουκρανοί και ζουν πέριξ του Κιέβου. Αυτό που δεν κατάλαβαν στην Δύση είναι ότι δεν υπάρχει ουκρανική εθνική ταυτότητα, αλλά ουκρανική κρατική ταυτότητα. Από τη στιγμή όμως που η Δύση εκδίωξε την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτόματα διέλυσε και την όποια συνοχή διέθετε το κρατικό αυτό μόρφωμα.

Οι Ρουμάνοι και  οι Πολωνοί υπαούοντας στα συμφέροντα των Αμερικανών δεν θέτουν αιτήματα για τους δικούς τους πληθυσμούς, αν και οι ιδιοι οι κάτοικοι θα το ηθελαν (όπως και επιθυμουν την αυτονομια τους οι Πολωνοί του Ζίτομαρ), ο Όρμπαν όμως είναι...Όρμπαν. Ένας ηγέτης που ακολουθεί πατριωτικη εθνική ατζέντα και γι'αυτό το λόγο δεν έχει συμπάθειες στις υπερεθνικές ελίτ που ελέγχουν την ΕΕ και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Το πιο πιθανό είναι όχι μόνο η ομοσπονδιοποίηση της Α.Ουκρανίας, αλλά και της Δυτικής, δηιουργώντας στην ουσία αρκετά ημιανεξάρτητα κρατίδια.