Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Επεκτείνονται οι διαμάχες: Η Ουγγαρία θέλει εδαφική αυτονομία για την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας

Άρχισαν τα "όργανα" και στη Ρουμανία στην οποία ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση! Στο επίκεντρο της διαμάχης με την Ουγγαρία βρίσκεται η ουγγρική μειονότητα στη Ρουμανία!

Με δηλώσεις τους πολιτικοί από τη Βουδαπέστη, ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα για τους ...
Ούγγρους της Ρουμανίας ενώ οι ρουμανικές αρχές απαγόρευσαν σε Ούγγρους πολιτικούς, τους οποίους χαρακτήρισαν «εξτρεμιστές», να επισκεφθούν τη Ρουμανία!

Το Σάββατο, μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εδαφική αυτονομία για την ουγγρική κοινότητα στη Ρουμανία, μία μέρα μετά την απροσδόκητη απόφαση του Βουκουρεστίου να επιβάλει απαγόρευση επίσκεψης Ούγγρων πολιτικών, τους οποίους κατηγόρησε για εξτρεμισμό.

«Αυτονομία δεν είναι απόσχιση. Είναι φυσιολογική πραγματικότητα εντός της ΕΕ. Αν άλλοι επιτρέπεται να την έχουν, σε εμάς τους Ούγγρους πρέπει να επιτραπεί να την έχουμε, επειδή είμαστε εξίσου άξιοι, όπως οποιοδήποτε άλλο έθνος», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ζολτ Σέμιεμ στη διάρκεια συγκέντρωσης στην πόλη Τάργκου Σέκουιες/Κεζντιβασαρέλ στην ανατολική Τρανσυλβανία, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Χιλιάδες Ούγγροι στη Ρουμανία γιόρτασαν την Εθνική Επέτειο της Ουγγαρίας, το περασμένο Σάββατο, 15 Μαρτίου, επέτειο της ουγγρικής επανάστασης το 1948.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις κρατούσαν σημαίες της Ουγγαρίας και των Σέκλερς (ουγγρική μειονότητα στη Ρουμανία).

Περίπου 1.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την τάξη στη διάρκεια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τις 15 Μαρτίου έως σήμερα σε 56 περιοχές, σε 15 επαρχίες της Ρουμανίας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε ότι το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε διαδικασία για την ανακήρυξη ως persona non grata του Βόνα Γκάμπορ, αρχηγού του κόμματος «Jobbik», το οποίο χαρακτήρισε «ακραίο».

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, κάλεσε τους Ούγγρους πολιτικούς που επισκέπτονται τη Ρουμανία να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό, τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά μηνύματα που παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας, και προειδοποίησε ότι ο καθένας μπορεί να εκδιωχθεί αν παραβιάζει το Σύνταγμα.

Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη Ρουμανία ορισμένων Ούγγρων υπηκόων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συγκεκριμένοι πολίτες ανέπτυξαν δράσεις εξτρεμιστικού χαρακτήρα υπέρ οργανώσεων όπως η «Νέα Ουγγρική Φρουρά», το «Κίνημα Νεολαίας 46 επαρχιών», ο Στρατός των Παράνομων (outlaws) και το «Jobbik».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας ζήτησε από το αρμόδιο δικαστήριο να τους κηρύξει ανεπιθύμητους.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, περίπου 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των «μαρτύρων Σέκλερ» στην πόλη Τάργκου Μούρες στην κεντρική Τρανσυλβανία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και αστυνομικών.

Περίπου το 7% του πληθυσμού της Ρουμανίας είναι μέλη της ουγγρικής μειονότητας.

Περίπου 600.000 μέλη της ουγγρικής μειονότητας είναι οι αποκαλούμενοι Σέκλερς, που έκαναν εκστρατεία για αυτόνομη περιοχή στην Τρανσυλβανία, η οποία ήταν πρώην τμήμα του Βασιλείου της Ουγγαρίας έως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δικαίωμα της Ρουμανίας στην Τρανσυλβανία δεν αμφισβητείται από κανέναν, με εξαίρεση τους πολύ ακραίους Ούγγρους εθνικιστές.