Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ποντιακό Χωριό στη καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων

Στη σκιά του Καυκάσου ένα «ελληνικό χωριό» έχει βρεθεί στο επίκεντρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ολόκληρη η περιοχή γύρω από το Σότσι είναι διαποτισμένη από το ελληνικό στοιχείο, το οποίο έχει ριζώσει στα χωριά κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Ελληνες ίδρυσαν την πόλη Κρασνάγια Πολιάνα, η οποία έγινε γνωστή ως το «ελληνικό χωριό». Σήμερα περίπου 6.000 άτομα ελληνικής καταγωγής κατοικούν σε αυτή τη γωνιά του Πόντου και...
μετέχουν στην ανάπτυξη της περιοχής που γνωρίζει μεγάλη τουριστική άνθηση.

Ηταν 1878 όταν κάποιοι Ελληνες ποντιακής καταγωγής εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη δυσπρόσιτη, τότε, ορεινή περιοχή. Εφθασαν εκεί για να σωθούν μαζί με τους δικούς τους και αργότερα τους ακολούθησαν και άλλες οικογένειες από τη Σταυρούπολη.

Για πρώτη φορά, το «ελληνικό χωριό» φιλοξενεί ένα μέρος της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.

«Η οικογένειά μου μετείχε στην ίδρυση της Κράσναγια Πολιάνα. Οι ιδρυτές ήταν 5-6 άτομα, που είχαν φθάσει από την Τραπεζούντα και μεταξύ αυτών ήταν και ο προ προπάππους μου Γεώργιος Ξανθόπουλος. Είμαι η πέμπτη γενιά της οικογένειας, απόγονος του αρχικού ιδρυτή» λέει στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο Αλέξανδρος Ξανθόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος ζει σήμερα στην Αθήνα.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην περιοχή αυτή και έζησα μέχρι 18 ετών. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η οικογένεια στο Σότσι και στην Κράσναγια. Κάποτε οι Ελληνες αποτελούσαν την πλειονότητα, ενώ σήμερα εκτιμώ ότι υπάρχουν 6.000 ελληνικής καταγωγής κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθόπουλος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ολυμπιακό Χωριό δημιουργήθηκε κοντά στο ελληνικό χωριό. Μάλιστα, ένας κάτοικος ελληνικής καταγωγής προκειμένου να υποδεχθεί με πρωτότυπο τρόπο τους αθλητές και τους επισκέπτες και για να τονίσει τη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή έβαψε τη σκεπή της κατοικίας του με ελληνικά χρώματα.