Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Θα σαλταρουμε! Την αποκάλυψη του Ολυμπια για το δεύτερο ομόλογο, την πήγε στην βουλή ο… ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ!!


Φυσικα δεν τόλμησε να πει την λέξη “Γερμανοί” αλλα το έριξε στους Ελβετους. Γάτος ο Μίμης…
Η αποκάλυψη του Ολυμπια: ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ” ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ! ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟ...
ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ.
Και η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Στουρνάρα
Θέμα: Πού θα βρεθούν τα 540εκ ευρώ για να πληρώσει το Ελληνικό Κράτος τους Ελβετούς ομολογιούχους;
Η χώρα μας, ενώ η πολιτική της ζωή πελαγοδρομεί από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μέχρι
την κρίση στο θέμα της ΕΡΤ, καλείται στις 5 Ιουλίου να καταβάλει στους Ελβετούς ομολογιούχους 540εκ ευρώ την ίδια στιγμή που οι Έλληνες μικροομολογιούχοι υπέστησαν κούρεμα 65-80%. Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε στην Ελβετία το 2005 με ανάδοχο την Credit Swiss, έχει κωδικό ταυτοποίησης CH0021839524 και περιέχει ως όρο την απαγόρευση παροχής εγγυήσεων προς τρίτους (negative pledge) η παραβίαση του οποίου συνιστά γεγονός αθέτησης συμφωνίας (event of default).
Πέρυσι τέτοιες μέρες πριν ένα χρόνο, η Ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε 450εκ σε ομόλογο αγγλικού δικαίου προκειμένου ν’ αποφευχθούν ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις όπως στην περίπτωση της Αργεντινής, όταν όμως ήδη είχε αναλάβει δεσμεύσεις με τη μορφή χρηματικών εγγυήσεων απέναντι στη Φιλανδία σε περίπτωση μη πληρωμής. Οι δεσμεύσεις αυτές προσκρούουν στον παραπάνω όρο της σύμβασης με αποτέλεσμα να προσφύγουν οι Ελβετοί ομολογιούχοι κατά του Ελληνικού κράτους και ν’ αποφασίσουν κατά πλειοψηφία να μη συμμετέχουν στο PSI και ν’ απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή του ομολόγου.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου ομολόγου ανακινεί για άλλη μια φορά το μέγα διεθνές σκάνδαλο προνομιακής μεταχείρισης των πιο επιθετικών hedge funds που γελοιοποιούν τους πιστωτές οι οποίοι αποδέχονται το “κούρεμα” και συνεπώς δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για τη συμμετοχή τους σε μελλοντικές συναινετικές αναδιαρθρώσεις χρέους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
-Πού θα βρεθούν τα λεφτά για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου ομολόγου όταν οι δόσεις της τρόικας δεν προβλέπουν ποσό γι’ αυτόν το σκοπό; Και πώς θα επηρεαστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από την εκταμίευση του παραπάνω ποσού;
-Θα προτείνει επίμονα η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα για ένα νέο κοινό διεθνές πλαίσιο στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους που θα εξασφαλίσει την ισοτιμία των πιστωτών – επενδυτών και θα τις καθιστά απρόσβλητες στις επιθετικές τακτικές των πιο τυχοδιωκτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (vulture funds);
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Ανδρουλάκης