Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Ανακωχή ζήτησαν εσπευσμένα οι ισλαμιστές στην Συρία - Ισοπεδώθηκαν στην Χομς


Προ της διαγραφόμενης συντριβής τους στον εμφύλιο της Συρίας, οι ισλαμιστές αντάρτες ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παύση πυρός και εκεχειρία, καταδεικνύοντας την κατάσταση σην οποία έχουν περιέλθει στο πεδίο της...
μάχης.

Έχοντας περιοριστεί σε ένα μικρό μέρος της παλιάς πόλης της Χομς σε μία μάχη που αποδείχθηκε για τους κυβερνητικούς πολύ πιο εύκολη απ'ότι διαγραφόταν αρχικά, οι ισλαμιστές ελέγχουν τώρα μόνο ενα μέρος του Χαλεπίου και αυτό είναι ο επόμενος στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η πρόταση για εκεχειρία ήρθε με αφορμή το Ραμαζάνι, την μεγάλο θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων και φυσικά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, η οποία απλά τους κάλεσε να παραδώσουν τα όπλα και υποσχέθηκε "να δείξει επιείκεια σε όλους εκτός από τους ξένους μισθοφόρους οι οποίοι θα δικαστούν για να εγκλήματά τους σε βάρος του συριακού λαού"

Πέρσι, φυσικά, τέτοια εποχή που όλοι έδιναν "λίγες εβομάδες ζωή" στο καθεστώς, κανείς από τους ισλαμιστές δεν ζήτησε εκεχειρία.

Τώρα, προκειμένου "να πάρουν ανάσες" στο πεδίο της μάχης, να ανασυνταχθούν, να αναδιοργανωθούν και ενδεχομένως να επανεξοπλιστούν, ζητούν από τους κυβερνητικούς να "σεβαστούν την θρησκευτική παράδοση" και να κηρυχθεί εκεχειρία.

Xθες μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ πυροβολικού οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν και εισχώρησαν βαθιά μέσα στην συνοικία Χαλντιγιέ που αποτελεί το προπύργιο των ισλαμιστών στην περιοχή.

Εξοπλισμένα ελικόπτερα Mil Mi-8 και αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης L-129 υποστήριξαν εν συνεχεία την προέλαση.

Άρματα μάχης Τ-72 με τηην υποστήριξη ΤΟΜΑ BMP-1 και μαχητές της Χαζμπολάχ εκκαθάρισαν τις τελευταίες αντιστάσεις σε κεντρικη συνοικία της Χομς.

Στη Δαμασκό συνετρίβη εν τη γεννέσει της μια προσπάθεια των ανταρτών να διεισδύσουν ξανά στην πρωτεύουσα. Μαχητικά Su-22 τους βομβάρδισαν ανελέητα και μετά από τρεις επιδρομές στην ανατολική συνοικία Τζομπάρ, και το παλαιστινιακό στρατόπεδο του Γιαρμούκ ακοούθησε η επέλαση μιας ταξιαρχίας του Στρατού με αποτέλσμα να σκοτωθούν 50 αντάρτες και να συλληφθούν άλλοι 100.