Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Φακοί εξουδετέρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας!


Μετά από από έρευνας που διήρκεσαν περισσότερα από 15 χρόνια αυτό που κάποτε έμοιαζε επιστημονική φαντασία για την προστασία των ματιών, τώρα πλέον είναι πραγματικότητα: Η Essilor παρουσίασε τους πρώτους αντηλιακούς οφθαλμικούς φακούς που εξουδετερώνει την ακτινοβολία UV η οποία συνδέεεται με την πρόκληση, καταρράκτη,  εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του....
ματιού και άλλες σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις.

Η ανάγκη για την απόλυτη προστασία των ματιών και εξασφάλιση αντηλιακής προστασίας ειδικά σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Μεσογείου και ειδικά η Ελλάδα, καταδείχθηκε και στις επιχειρήσεις των αμερικανικών και των συμμαχικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, όπου οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζε το προσωπικό με την έκθεση στον ήλιο έκανε υποχρεωτική την αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων στους φακούς πέρα από τις συμβατικές.

Η Εssilor, Νο 1 εταιρεία οφθαλμικών φακών στον κόσμο, κατάφερε να προσαρμόσει τον νέο δείκτη προστασίας E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) στους οφθαλμικούς φακούς ο οποίος λειτουργεί όπως ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF για τα προϊόντα προστασίας του δέρματος.

Έτσι ακριβώς  λειτουργεί και ο δείκτης Ε-SPF  για την προστασία των ματιών. Όσο υψηλότερος είναι, τόσο καλύτερος είναι ο βαθµός  προστασίας (π.χ.: Ε-SPF 25: Προστασία των ματιών 25 φορές περισσότερο απ’ ό,τι  χωρίς τη χρήση γυαλιών).

Παρατηρήθηκε κατ'αρχήν ότι ακόμη και όταν δεν εκτιθέμεθα άμεσα στο φως του ήλιου, εισπράττουμε το 40% της ακτινοβολίας UV.

Μέχρι σήμερα οι μετρήσεις αποκοπής της ακτινοβολίας UV  στους φακούς οράσεως και ηλίου λάμβαναν υπ’ όψη μόνο την απορρόφηση της ακτινοβολίας που εισέρχεται από την εξωτερική επιφάνεια του φακού.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως έως και 50% της ακτινοβολίας UV εισέρχεται στα  μάτια πλευρικά, αλλά και από τις ανακλάσεις  στην εσωτερική επιφάνεια των φακών.  

Η προηγμένη τεχνολογία της επίστρωσης  Crizal Forte UV (με δείκτη Ε-SPF) για λευκούς φακούς οράσεως και Crizal Sun UV (με δείκτη Ε-SPF) για οφθαλμικούς φακούς ηλίου,  εκτός από τις ακτίνες UV που μέχρι σήμερα απορροφούνταν από  την εξωτερική επιφάνεια του φακού, ενισχύει την προστασία, αποτρέποντας και την ακτινοβολία UV που ανακλάται και από την εσωτερική επιφάνειά του.

Πλέον όλοι οι οφθαλμικοί φακοί (οράσεως και ηλίου) της Essilor για όλες τις παθήσεις, όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία (πολυεστιακοί φακοί Varilux κ.α.),o αστιγματισμός  κλ.π., παρέχουν υψηλή  προστασία με το Crizal UV, από την ακτινοβολία UV και δημιουργούν ένα προστευτικό αντηλιακό τείχος για τα μάτια σας...