Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Καταστρέφεται η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκεύασαν έλληνες επιστήμονες...


Στο λιμάνι του νησιού των Κυκλάδων Ηρακλειά καταστρέφεται η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκεύασαν έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε το νησί το...2007, κόστισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 70 κυβικών νερού την..
ημέρα, όμως το έργο εγκαταλείφτηκε από τους αρμόδιους φορείς.
Τώρα η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει τη μεταφορά της μονάδας σε χώρες της υποσακχάριας Αφρικής και στον περσικό κόλπο.
Στην πλωτή μονάδα αφαλάτωσης υπάρχει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα για να είναι ενεργειακά αυτόνομη.
- Λειτουργεί με τον ήλιο και τον άνεμο, χωρίς καθόλου άλλα καύσιμα.
- Δεν χρησιμοποιεί καθόλου χημικά και έτσι η άλμη που αποτίθεται στην θάλασσα είναι καθαρή (φυσική).
- Εγκαθίσταται αρκετά μακριά από την ακτή (και σε βαθιά νερά) και έτσι αφενός μεν δεν επηρεάζει το οικοσύστημα κατά την εισαγωγή του νερού, αφετέρου δεν αφήνει την άλμη (κατάλοιπο που προκύπτει από την αφαλάτωση) σε κλειστό κόλπο ή περιορισμένο χώρο.
- Δεν επιδρά στο περιβάλλον των νησιών αφού δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο έργο (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο νησί, διάνοιξη δρόμων προς τούτο κλπ)
- Είναι μεταφερόμενη, δηλαδή τοποθετείται όπου θέλουν οι νησιώτες και μπορεί εύκολα να αλλάξει θέση αν στο μέλλον απαιτηθεί.
Μέχρι σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες για πόσιμο νερό στο νησί είπε στο ΣΚΑΪ ο Άγγελος Κωβαίος πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ηρακλειάς.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές να μεταφερθεί νερό από την Νάξο.
Ανέφερε ότι αναμένουν την απόφαση της πολιτείας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων (151) και των τουριστών...
skai.gr