Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Το twit του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που διέψευσε μέσα σε 6 ώρες η τραγωδία με το Μ113


Είχαν περάσει περίπου έξι ώρες από το μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου στο twitter ότι "Στις Ενοπλες Δυνάμεις δεν περισσεύει ούτε θυσιάζεται κανένας. Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση οπως θα πολεμήσουμε. Συμπαρατεταγμένοι", όταν ο πεζοναύτης του 575 Τάγματος Πεζοναυτών θυσιάστηκε στο βωμό των περικοπών του...
Μνημονίου.

Με ένα "αρχαίο" ΤΟΜΠ Μ113, κατάλληλο για πραξικοπήματα της δεκαετίας του '60, αλλά παντελώς ακατάλληλο για επιχειρήσεις στις δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ο οδηγός μέσα στη νύχτα οδηγώντας από την Χαλκίδα στον Ωρωπό για να επιβιβάσει το απαρχαιωμένο όχημα που οδηγούσε στα σκουριασμένα αρματαγωγά του Στόλου, έγινε το κακό.

Το πρόγραμμα προμήθειας νέων ΤΟΜΑ "θάφτηκε" κάπου στα τέλη της περασμένης δεκαετίας λόγω "έλλειψης κονδυλίων".

Καλά τα λόγια, κάλλιστα τα έργα. Ο εκσυγχρονισμός των ΕΔ έχει σταματήσει πρακτικά εδώ και δέκα χρόνια και τα μόνα που έμειναν ήταν τα περί "μιζών" και ο Άκης στο εδώλιο.

Aτυχήματα συνέβαιναν και θα συμβαίνουν στις ΕΔ, ακόμα και σε σύγχρονα συστήματα (έστω και αν το ατύχημα είναι πρωτοφανές).

Το θέμα είναι να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να συμβεί εξασφαλίζοντας στο προσωπικό τα καλύτερα μέσα εκτέλεσης της αποστολή του.

Το ότι παραλαμβάνουμε ακόμα και τώρα εκατοντάδες σαπάκια Μ113 από τις μάντρες του αμερικανικού Στρατού για να δουλέψει η βιομηχανία ανταλλακτικών των συγκεκριμένων ΤΟΜΠ στις ΗΠΑ, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σίγουρα ο στρατιώτης που σκοτώθηκε σήμερα "δεν περίσσευε", όπως λέει ο Α/ΓΕΕΘΑ . Αλλά θυσιάστηκε.  Γιατί;

Και δεν έχει δίκιο ο Α/ΓΕΕΘΑ ότι την οικονομική κρίση την αντιμετωπίζουμε συμπαραταγμένοι.

Ούτε πρέπει, ούτε θέλουμε να την αντιμετωπίζουμε συμπαραταγμένοι. "Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί". Δική τους είναι η κρίση.

Και γίνει καμία "στραβή", ούτε όλοι μαζί θα έχουμε χάσει τον πόλεμο.

Όποιοι είχαν την ευθύνη (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) την τελευταία δεκαετία ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία είναι η ασφάλεια μιας χώρας

Αυτοί που έχουν οδηγήσει την άμυνα στο σημείο αυτό θα ευθύνονται.

Και τότε να δούμε τι θα έχουν να πουν αυτοί που ζητούσαν μόνο "ανταλλακτικά και καίσιμα" για τα σαπάκια του Βιετνάμ

Καθαρά πράγματα.