Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κουίκ: «Αυτό που έζησα δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου!»


Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται, έδωσε συνέντευξη στο epirus-ellas.gr.

Ερ: Σε τι κλίμα διεξήχθησαν οι εκλογές στην Αλβανία;

Απ: Σε ένα κλίμα αμφιβολίας για την εγκυρότητα των εκλογών, που...
το σημάδεψαν και τα αιματηρά επεισόδια, στη μία περίπτωση με ένα νεκρό και δύο τραυματίες και στην άλλη με ένα τραυματία. Η συνέχεια μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, θα έλεγα ότι ήταν μάλλον ήρεμη.

Ερ: Εσείς διαπιστώσατε συμπτώματα νοθείας στα εκλογικά τμήματα που ήσαστε παρατηρητής;

Απ: Η διαπίστωσή μου είναι ότι όλες οι εφορευτικές επιτροπές τηρούσαν τους κανονισμούς. Αλλά αυτό που έζησα στο τελευταίο εκλογικό τμήμα, όπου έπρεπε να κάνω, μαζί με τη συνάδελφο Φωτεινή Πιπιλή, την επίβλεψη του κλεισίματος της κάλπης, δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου και σας διαβεβαιώ ότι έχω αρκετή εμπειρία ως παρατηρητής ΟΑΣΕ.

Ερ: Τι συνέβη;

Απ: Στο τμήμα 2112 η κάλπη έκλεισε στις 19:05. Έγιναν κανονικά οι διαδικασίες καταμέτρησης των ψηφισάντων, των ψηφοδελτίων που περίσσεψαν, της συγκέντρωσης και σφράγισης εντύπων, σφραγίδων κλπ. και η σύνταξη και υπογραφή του πρωτοκόλλου περαίωσης της εκλογικής διαδικασίας, από όλα μέλη της εφορευτικής.

Στις 19:55 μπήκε μέσα στο εκλογικό κέντρο ένας 35αρης, συνοδεία δύο άλλων, ο οποίος έδειξε ένα ταμπελάκι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής απαιτώντας να πάρει 35 ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν κάποιοι... φυλακισμένοι!

Στην αρχή είπε ότι ήταν απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου. Μετά απευθυνόμενος σε εμένα είπε ότι ήταν απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Του εξήγησα ότι εγώ είμαι εκεί ως παρατηρητής, δεν μπορώ να παρέμβω και ότι θα καταγράψω το συμβάν για να το διερευνήσει ο ΟΑΣΕ. Όπως και το έκανα, όπως το έκανε και η εφορευτική επιτροπή, με δεδομένο ότι ο τύπος αυτός τα πήρε τελικά τα ψηφοδέλτια κι έφυγε τρέχοντας.

Ερ: Στην Αλβανία, στις φυλακές δεν δίνουν ψηφοδέλτια;

Απ: Φυσικά! Αλλά ο συγκεκριμένος τύπος μου είπε ότι Παρασκευή βράδυ κουβάλησαν στις φυλακές της περιοχής και άλλους κρατούμενους που δεν τους είχαν... υπολογίσει! Βγάλτε όποιο συμπέρασμα θέλετε.

Ερ: Είναι από τις περιπτώσεις που θα διερευνηθούν;

Απ: Ασφαλώς. Ο ΟΑΣΕ άρχισε να το διερευνά από εκείνη τη στιγμή που του ανέφερα τηλεφωνικά το περιστατικό, πριν συμπληρώσω το σχετικό έντυπο με την παρατήρηση- καταγγελία.

Ερ: Οι Έλληνες Βουλευτές πού ήσασταν παρατηρητές των εκλογών;

Απ: Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ Μάκης Βορίδης ήταν στην περιοχή Χειμάρας – Αγίων Σαράντα. Η Φωτεινή Πιπιλή, ο Γιώργος Βαρεμένος και εγώ είχαμε αγροτικές περιοχές νότια και δυτικά των Τιράνων, όπου ζουν πολλοί Αλβανοί οι οποίοι είχαν δουλέψει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Με παιδιά γεννημένα στην πατρίδα μας. Εισπράξαμε πολύ έντονα την ικανοποίηση αυτών των ανθρώπων που πήγαμε στην Αλβανία για να βοηθήσουμε στην ελεύθερη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Τέλος, ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε αναλάβει μία αστική περιοχή βόρεια των Τιράνων. Οφείλω να σας πω ότι ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ απένειμε στην ελληνική αντιπροσωπεία τα εύσημα για τη συνεπή δουλειά που κάναμε.

Ερ: Άλλοι παρατηρητές υπήρχαν;

Απ: Από την Ελλάδα, από διάφορες οργανώσεις, με διαπίστευση που τους δόθηκε, ήταν πάνω από 20. Αυτοί είχαν αναπτυχθεί κυρίως στη ζώνη των Βορειοηπειρωτών. Πάντως, οφείλω να επισημάνω ότι είχαμε... πανικό από παρατηρητές και μέσα από την Αλβανία και από διάφορες χώρες, που ξεπέρασαν τις 9.000 για περίπου 700 εκλογικά τμήματα.

Ερ: Η «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» ή οι «Τσάμηδες», έκαναν την εμφάνισή τους;

Απ: Στη ζώνη της δικής μου επιτήρησης όχι. Αλλά ειδικότερα την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», το Πρόεδρό της συγκεκριμένα, τον συνάντησα στην καθιερωμένη ενημέρωση που οφείλουν να κάνουν τα κόμματα στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Του εξήγησα ενώπιον όλων των ξένων Βουλευτών, ότι η «Συμμαχία» του έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές σε συμπεριφορές και δράσεις εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ρωτήθηκε, μάλιστα, ευθέως, εάν θέτουν και ζήτημα αλλαγής των συνόρων της Αλβανίας.

Η απάντησή του πρέπει να προβληματίσει. Είπε επί λέξει:

«Αλλαγή συνόρων δεν θέτουμε. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε και όχι, σε όποιους θέλουν να γίνουν Ομόσπονδοι με την Αλβανία που ονειρευόμαστε! Όπως τα αδέλφια μας στο Κόσσοβο ή όπου αλλού».

Όσο για τους Τσάμηδες, το θεωρώ αυτή τη στιγμή έναν αναπτυσσόμενο κίνδυνο, όπως μας το ομολόγησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, διότι έχουν διασπαρεί στα δύο μεγάλα κόμματα της εξουσίας, του Μπερίσα και του Ράμα, έχουν ξεκινήσει διεθνοποίηση του «ζητήματος» που θέτουν και τα καταφέρνουν να είναι καθημερινά στην επικαιρότητα και των εφημερίδων και των καναλιών.

Ερ: Γενικά είστε ικανοποιημένος από την αποστολή σας στην Αλβανία;

Απ: Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων Βουλευτών, αλλά και των λοιπών Ελλήνων παρατηρητών, κάναμε όσο μπορούσαμε καλύτερα το καθήκον μας.

Πάντως, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και ακολουθώντας την έκκληση που μας έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατά τη συνάντηση που είχαμε, θα πιέσω με τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις την ελληνική κυβέρνηση να έχει από κοντά την Αλβανία, με κάθε είδους βοήθεια, γιατί αν δεν προλάβουμε, θα έχει οικονομικά, πολιτιστικά και ίσως και πολιτικά παραδοθεί πλήρως στην Τουρκία, η οποία με πακτωλό χρημάτων κάνει πάρτι εκεί.


http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/61600-kouik-afto-pou-ezisa-den-to-exo-ksanazisei-pote-sti-zoi-mou