Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τουρκική ταινιά με θέμα τις τούρκικες βαρβαρότητες στην Ίμβρο


Είναι από τις λίγες φορές που κάποιος Τούρκος διανοόύμενος εμφανίζεται με φιλελληνική διάθεση (περισσότερο αντικειμενική θα λέγαμε) και τουλάχιστον εξιστορεί κάποια γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Μια τραγωδία του Ελληνισμού, που αποτελεί ...
όνειδος για την Τουρκία όπως ο διωγμός των Ελλήνων από την Ίμβρο το 64.

Για αυτό παρότι είχε το defencenet.gr αναφερθεί πάνω σε αυτό το θέμα, αξίζει να θιχτεί και πάλι μιας που πλησιάζει η ημέρα προβολής της ταινίας.

Αποκαλυπτική ταινία Τούρκου σκηνοθέτη με θέμα τα εγκλήματα του ' 64 στην Ίμβρο που οδήγησαν στον ξεριζωμό των Ελλήνων κατοίκων της κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, κ. Selim Evci, αφορμή για την ταινία στάθηκε ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στο νησί, κατά τη διάρκεια του οποίου, παρατήρησε τα εγκαταλελειμμένα αλλά ακόμα επιπλωμένα σπίτια των Ελλήνων, σημάδι ότι οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν βιαίως. Στην προσπάθειά του να αναζητήσει τις αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αποφάσισε να κάνει την εν λόγω ταινία η οποία φέρει τον τίτλο: «Ruzgarlar» (Άνεμοι).

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ειδικό καθεστώς δόθηκε στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος αλλά εξαιτίας των πολιτικών χειρισμών, αποτέλεσμα των γεγονότων στην Κύπρο το 1964, οι Έλληνες της Ίμβρου εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους….

Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Περίπου 8,500 Έλληνες ζούσαν στο νησί το 1923, τώρα ίσα που φτάνουν τους 230», δηλώνει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News. Ο σκηνοθέτης ο οποίος τονίζει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει σινεμά να προβάλει την ταινία του.

Μπράβο του όμως γιατί πρέπει να συγχαίρουμε την ειλικρίνεια και την τιμιότητα, που μπορεί και βλέπει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία, και έχει το θάρρος να το παραδέχεται, και δεν σημαίνει ότι δεν αγαπαέι την χώρα του αλλά επιθυμεί να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.