Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η Αθήνα διαλύει την άμυνα της Ελλάδας στα σύνορα με την Αλβανία


Το θέμα αποδόμησης και έκθεσης της χώρας και συγκεκριμένων διαμερισμάτων της σε εθνικούς κινδύνους δεν προέκυψε σήμερα. Έχει τις ρίζες του χρόνια πριν, όταν είχαν γίνει αντιληπτές κάποιες κινήσεις για την μείωση των στρατιωτικών δαπανών, μέσω κλεισίματος στρατοπέδων. Τότε, ο βουλευτής του ...
ΛΑΟΣ (εξέχων διπλωμάτης με χρόνια εμπειρία σε καίριες διπλαμωτικά εθνικές τοποθετήσεις αλλά και πρώην διοικητής της ΕΥΠ) είχε καταγγείλει με ερωτήσεις του στην Βουλή την εθνικά επικίνδυνη απόπειρα στρατιωτικής - αμυντικής αποδόμησης της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής της Ηπείρου.
Σήμερα, οι κάτοικοι της Κόνιτσας έχουν δηλώσει ότι δεν είναι επιθυμητοί όσοι συμφωνήσουν στην υλοποίηση ενός απόλυτα εθνικά επικίνδυνου αποδομητικού σχεδίου, από πολιτικά φερέφωνα που αποτιμούν την χώρα και υλοποιούν τον τεμαχισμό και την περαιτέρω πώλησή της σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Δυστυχώς, οι σκαιότατοι και πονηρότατοι χρόνοι τους οποίους διανύουμε, δίνουν την ευκαιρία σε σκοτεινά συμφέροντα να κινηθούν ανοιχτά προς την κατεύθυνση της ειδικότερης αποδόμησης και δη της αποδόμησης της άμυνας της χώρας σε περιοχές άκρως ευαίσθητες εθνικά. Στο θέμα αυτό, ο πολύ καλός πολιτευτής Παναγιώτης Αποστόλου, καταγόμενος από την Κόνιτσα, αρθρογραφεί και με αδιασάλευτα επιχειρήματα απογυμνώνει την θρασύτατη "πολιτική παρέμβαση", η οποία επί της ουσίας αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για την Ήπειρο αλλά και για την Ελλάδα.

Κώστα Τασούλα, ιδού η Κόνιτσα ιδού και το πήδημα


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
(έλκων την καταγωγή από την Κόνιτσα)

Στο πλαίσιο της απεμπόλησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που εκχώρησε στους δανειστές μας η μνημονιακή-τρικομματική-προδοτική κυβέρνηση Σαμαρά, εντάσσεται και η αποδυνάμωση του Στρατού μας. Η ακεραιότητα της πατρίδας και η ασφάλεια των πολιτών της, εξασφαλίζονται, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, από ισχυρές και ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, το αξιόπιστο και το ετοιμοπόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων το καταρρακώνει και το ευτελίζει η κυβέρνηση Σαμαρά με την αναγγελία καταργήσεως του Α΄ και Β΄ Σώματος Στρατού, από όπου θα προκύψει μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, προκειμένου τάχατες να εξοικονομηθούν περί τα 100 εκ. ευρώ. Αυτή η Εθνοπροδοτική κυβέρνηση Σαμαρά διαλύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καταργώντας και την 4η Μεραρχία Πεζικού (έχει ήδη ζητηθεί από το προσωπικό να υποβάλλει αίτημα μετάθεσης). Ο στόχος τους δε, είναι να μπει εν ονόματι της κρίσεως και της συμμόρφωσης προς τις εντολές των τροϊκανών, λουκέτο σε 45-50 στρατόπεδα της χώρας. Ένα από αυτά τα στρατόπεδα είναι το 583 Τάγμα Πεζικού το οποίο εδρεύει στην ακριτική Κόνιτσα (65 χλμ Βόρεια των Ιωαννίνων και 17 μόλις χλμ από την συνοριακή γραμμή με την Αλβανία).

Ωστόσο, το ζήτημα του κλεισίματος του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού της ακριτικής Κόνιτσας δεν είναι καινούργιο στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτή η βρωμερή οσμή κρατάει χρόνια. Ξεκίνησε από την εποχή του ολετήρα Πρωθυπουργού του μνημονίου και της υπαγωγής μας στο ΔΝΤ, Γιώργου Παπανδρέου και ξεσήκωσε τότε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, η οποία αισθάνεται περίσσια ασφάλεια από την ύπαρξη του Στρατού μας στην πόλη της. Πρωτοστάτης αυτής της αντίδρασης ο μαχητής πατριώτης, Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Ανδρέας. Αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων, ενάντια σ΄αυτή την εγκληματική απόφαση, ήταν το θέμα να φτάσει στην Ελληνική Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα: Στις 9 Δεκεμβρίου 2010, ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής κατέθεσε ερώτηση (α.α.7562) προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης για τη φημολογούμενη κατάργηση του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού της Κόνιτσας, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων:
«η κατάργηση του Τάγματος, μετά και την ελαχιστοποίηση των συνοριακών φυλάκων, θα αφήσει την ακριτική Κόνιτσα ανυπεράσπιστη» (προφανώς σε κάθε λογής αλβανικά αποβράσματα). Σ΄ αυτήν την ερώτηση το Υπουργείο απάντησε πως: «σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μας, το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει το ΓΕΣ». (βλ. εδώ)
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας υπέβαλε παρόμοια ερώτηση (α.α. 8000) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του:
«Πληροφορίες που συνεχώς εντείνονται έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της ακριτικής Κόνιτσας για την επικείμενη απομάκρυνση του 583 Τάγματος Πεζικού από την περιοχή. Η παρουσία του Τάγματος πέραν του ότι συνδέεται με την ιστορία της Κόνιτσας συμβάλει θετικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής που κυριολεκτικά δοκιμάζεται από κάθε φύσεως προκλήσεις λόγω και της ευαίσθητης γεωγραφικής θέσης της. Η παρουσία του Τάγματος σήμερα είναι επιπλέον αναγκαία και λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης ως αντίβαρο κρατικής παρουσίας που συμβάλει σε κάποια ζωντάνια στην τοπική αγορά και κοινωνία». Η απάντηση του Υπουργείου, ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη: «σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μας, το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει το ΓΕΣ». (βλέπε εδώ)
Σήμερα, λοιπόν, μετά παρέλευση δυόμιση ετών, επαληθεύεται ο σοφός λαός μας που λέει: «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Έτσι, στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το κλείσιμο του 583 Τάγματος Πεζικού και ξεσηκώνει νέα θύελλα αντιδράσεων στην ακριτική πόλη, από τη στιγμή που υποβαθμίζεται, εκτός της ποιότητας ζωής (έκλεισε η Εφορία και το ΙΚΑ), και η ασφάλεια των πολιτών της ακριτικής πόλεως, η οποία στην εσχατιά της Ελλάδος φυλάει Θερμοπύλες.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα πολύ σκληρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα:
«Καλώ τον κ. υπουργό Εθνικής Αμύνης ή να διαψεύσει την ανωτέρω εφιαλτική είδηση ή να υποβάλει αμελλητὶ την παραίτησή του. Στο τιμόνι του Έθνους χρειάζονται λιοντάρια και όχι άνθρωποι που δεν σέβονται τον λόγο και τις υποσχέσεις τους... Εδώ θα είσθε ανεπιθύμητοι, τουλάχιστον από την ταπεινότητά μου. Προσωπικώς, όμως, δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι τον καλόν αγώνα, μαζί με τον χιλιοπροδομένο λαό μας, μέχρις ότου δώσει ο Θεός και ξανάρθουν πάλι οι καλοί καιροί. Η Ιστορία, πάντως, θα σας στιγματίσει, γιατί δείχνετε τόση περιφρόνηση σ’ αυτόν τον αιματοβαμμένο τόπο, που επανειλημμένως έχει σώσει την τιμή και την ακεραιότητα της Ελληνικής μας Πατρίδος». (βλέπε εδώ)
Συνοδοιπόρος, σε αυτή την Εθνική προσπάθεια της διατήρησης του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα είναι και ο Δήμαρχος της Πόλεως, Παναγιώτης Γαργάλας, ο οποίος αναφέρει στο δελτίο τύπου-ανακοίνωση του Δήμου μεταξύ των άλλων:
«…μια τέτοια απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, θα δείξει για μια ακόμη φορά το πιο σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο, απέναντι σε ένα απομονωμένο και μεθόριο τόπο, καθιστώντας τον ξέφραγο αμπέλι…» (βλέπε εδώ)
Συνεπώς, μετά όλες τις παραπάνω φωνές ανησυχίας, προσωπικά θα περιμένω να δω τι θα πράξει ο κατά τα άλλα λαλίστατος στα ΜΜΕ βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εκλέγεται στο νομό Ιωαννίνων και ψηφοφόροι του υπάρχουν και στην ακριτική Κόνιτσα.
Θα σηκώσει το λάβαρο της αντίδρασης σ΄αυτήν την κατάφορα άδικη και συνάμα επικίνδυνη απόφαση, προασπίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας και της περιοχής του;
Εκτός και αν θεωρεί πως η απομάκρυνση του 583 Τάγματος Πεζικού από την Κόνιτσα, ήταν πρόβλημα όταν ήθελε να το διώξει από την πόλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι πλέον, πρόβλημα από τη στιγμή που θέλει να το διώξει η κυβέρνηση του κόμματός του, δηλαδή η ΝΔ.
Θα περιμένω επίσης, να δω τι θα πράξουν οι υπόλοιποι βουλευτές που έχουν εκλεγεί στο νομό Ιωαννίνων (Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου-Εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης-πρώην υπουργός κυβερνήσεως ΝΔ, Χρήστος Μαντάς-Σύριζα και Μιχάλης Κασσής-ΠΑΣΟΚ).
Θα περιμένω λοιπόν καρτερικά, όπως και όλος ο λαός του νομού Ιωαννίνων, να δω τις ευαισθησίες τους για την περιοχή τους και τους ψηφοφόρους τους.
Διαφορετικά, στην αντίθετη περίπτωση, οι κάτοικοι της Κόνιτσας αλλά και του ευρύτερου Νομού, δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να ξαναπατήσουν το πόδι τους στα ηρωικά και αιματοβαμμένα χώματα της ακριτικής πόλεως.

Επικοινωνία με τον συντάκτη
E-mail: egerssi@otenet.gr
twitter: @egerssi