Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

H EΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ... Παρέμβαση της ΕΕ στα ενεργειακά της Ελλαδας: "Να σπάσει το μονοπώλιο ΕΛΠΕ-ΜΟΤΟR OIL"


Αυτό που έγινε στην τραπεζική αγορά, επειχειρεί να κάνει η ΕΕ και στην ενεργειακή αγορά η οποία μέσω εκθέσεως της Κομισιόν χτυπά τα ελληνικά μονοπώλια, με προφανή στόχο να τα αντικαταστήσει με ξένα. Δηλαδή επιχειρεί μια εναλλαγή μονοπωλίων, τουτέστιν αντί για ντόπια αφεντικά, θα φέρουν ξένα αφεντικά.

Θετική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην...
ενεργειακή εξάρτηση των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία επισημαίνει, ότι η Ελλάδα είναι υπαρκτό, αλλά ανεξερεύνητο το δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πράγμα που σημαίνει, ότι υπάρχει γνώση του πλούσιου ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά το μέγεθος τους δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί επαρκώς και ακριβώς, καθότι δεν έχουν τελειώσει οι έρευνες.

Η έκθεση επεμβαίνει και στο εσωτερικό ενεργειακό γίγνεσθαι, και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της διύλησης πετρελαίου, όπου θεωρεί ότι η αγορά είναι υπερ-ρυθμισμένη, και μονοπωλείται από τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΤΟR OIL.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ:

Περισσότερο από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται, εν μέρει, από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, κ.α.)

Η ΕΕ θεωρεί πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ όπως τα λιγνιτωρυχεία.

 Και στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας καθώς και ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005, έχει περιοριστεί στο μισό καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για τις ανανεώσιμες πηγές η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας οι οποίες όμως οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Σημειώνεται επίσης η λήψη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (που συνεχίστηκε και εφέτος) για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού.

Η ΕΕ επισημαίνει τέλος ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης η χώρα μας υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση στο διάστημα 2008- 2012 να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% σε σχέση με το 1990.

Το ποσοστό αύξησης τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερο (15,2%). Τονίζεται, ωστόσο, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 (μείωση των εκπομπών κατά 4% σε σχέση με το 2005) θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.