Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

H σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν θα πραγματοποιηθεί στην Συρία; - 8.000 Basij στο πλευρό του Άσαντ


Η πιθανότητα ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν να διεξαχθεί σε άλλο έδαφος, και δη της Συρίας είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτή, αφού σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Debka, οι έφεδροι που συμμετείχαν στις ασκήσεις του ισραηλινού στρατού (γύρω στις 20000) στα σύνορα με Συρία, πήραν εντολή να ξαναεπιστρέψουν την Κυριακή! Ταυτόχρονα ισραηλινές πληροφορίες ανεβάζουν, τον...
αριθμό των Ιρανών που πολεμούν στη Συρία σε 6,000-8,000 εθελοντές από την πολιτοφυλακή της Basij.

Η επεκτεινόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ιράν στη Συρία προκάλεσε τις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, στα βόρεια σύνορά του. Αν και μετά από 24 ώρες επέστρεψαν στα σπίτια τους, αιφνιδίως διατάχτηκα να αναφερθούν ξανά πίσω στις μονάδες τους την Κυριακή, όπου θα εξοπλιστούν κανονικά για μάχη και θα λάβουν θέσεις στα σύνορα με Συρία και Λίβανο.


Οι Ισραηλινοί αναφέρουν την παρουσία 6,000-8,000 Ιρανών την οργάνωσης Basij που αποτελείται από εθελοντές ειδικευμένους στον πόλεμο σε αστικές περιοχές. Ένα νούμερο που συγκρίνεται μόνο με τον αριθμό των μαχητών της Χεζμπολάχ (σιιτικής, και φιλοϊρανικής), και έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ισραηλινούς αφού είναι η πρώτη φορά που βλέπουν ιρανικές στολές τόσο κοντά στα σύνορά τους.

Οι πολιτοφύλακες των Basij στην αρχή βρίσκονταν στην Δαμασκό, μετά ανέλαβαν την προστασία σιιτικών χωριών, κοντά στο Νότιο Λίβανο απέναντι από την Χεζμπολάχ. Έτσι τα ιρανικά ένοπλα σώματα βρέθηκαν απέναντι από τα ισραηλινά σύνορα.

Ο Μπασάρ Άσαντ μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 30% των δυνάμεών του, και κυρίως χρησιμοποιεί το στρατό του στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, αλλά και για την προστασία αλεβίτικων χωριών.

Ευφυείς κινήσεις του του έχουν δώσει ευχέρεια κινήσεων και αντοχή, όπως η απόσυρση των δυνάμεών του το καλοκαίρι από το συριακό Κουρδιστάν (εξοικονόμησε μονάδες). Στη συνέχεια οι Κούρδοι προχώρησαν στην δηνιουργία πολιτοφυλακής η οποία εμπόδισε τους ισλαμιστές ανταρτες να καταλάβουν τις θέσεις αυτές, και ταυτόχρονα δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους από Τουρκία.

Επιπλέον ο Άσαντ προχώρησε στη δημιουργία και άλλων πολιτοφυλακών, όπως της χριστιανικής, η δημιουργία της οποίας ήταν αναπόφευκτη για να γλυτώσουν οι χριστιανοί από τις σφαγές των σαλαφιστών μισθοφόρων που βρίσκονται στην χώρα. Δημιούργησε σιιτική πολιτοφυλακή, για τους ίδιους λόγους, όπως και αλαουιτική (αλεβιτική) πολιτοφυλακή (οι οποίοι αλεβίτες είναι αίρεση των Σιιτών) καθότι η Αλαουιτική μειονότητα βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς από τις τάξεις της προέρχεται ο ίδιος ο Άσαντ.Τέλος, δημιουργήθηκε και μπααθική πολιτοφυλακή δηλαδή Σουνίτες οι οποίοι δεν είναι φαντικοί σαλαφιστές, και επιθυμούν να μην δουν την χώρα τους να μετατρέπεται σε Χαλιφάτο, και να την κυβερνούν παλαβοί, που θα αποκεφαλίζουν οποιονδήποτε δεν τηρεί (κατά αυτούς) την σαρία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι οι πολιτοφυλακές διεξάγουν τον αγώνα σε όλη την Συρία, πλην των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του συριακού στρατού, και εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας του Άσαντ, που κατάφερε να γυρίσει τον πόλεμο υπέρ του, χωρίς να έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν πια αντιπάλους οπουδήποτε περπατούν.

Στην Δύση αυτό το γνωρίζουν, αλλά η θέση τους είναι πια δύσκολη λόγω Ρωσίας, και λόγο του ότι η κοινή τους γνώμη είναι πια ενήμερη για το ποιόν των ανθρώπων που υποστήριζαν, και υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις τους. Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι οι Ισραηλινοι επεδίωκαν ένα χτύπημα στο Ιράν στο έδαφός του, και πιθανώς να αναγκαστούν να συγκρουστούν με τους Ιρανούς σε ουδέτερο έδαφος ακριβώς έξω από την πόρτα τους.