Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ - Η άμμος από την παραλία βγαίνει στη στεριά και «καταπίνει» δρόμους, σπίτια και ένα...δάσος [εικόνες]


Ακρως εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τη μεγαλύτερη «έρημο» της Ευρώπης, στις νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός...δάσους!
Ο αμμόλοφος μήκους τριών χιλιομέτρων, πλάτους 500 μέτρων και ύψους 100 μέτρων σχηματίστηκε στο πέρασμα των ....
χρόνων καθώς οι άνεμοι μετέφεραν την άμμο από την παραλία προς τα έξω, καλύπτοντας σταδιακά, δρόμους, σπίτια αλλά και ένα δάσος.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας οικογένειας από το Μπορντώ που αποφάσισε το 1928 να χτίσει το εξοχικό του κοντά στον αμμόλοφο. Δυο χρόνια μετά άρχισε να δέχεται «επίθεση» άμμου και ως το 1936 είχε εξαφανισθεί.
Ο αμμόλοφος που μοιάζει με... τείχος κάνει την ακτή του Λα Τεστ ντε Μπικ στον Ατλαντικό που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα μακριά από το Μπορντώ να θυμίζει περιοχή της... Σαχάρα, παρά μια ακτή της Γαλλίας.
Το... μετακινούμενο βουνό της άμμου κινείται συνεχώς προς το εσωτερικό της περιοχής σκοτώνοντας τα δένδρα του δάσους που το περιστοιχίζουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς εξαπλώνεται κατά πέντε μέτρα κάθε χρόνο και κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στην τρελή αυτή... πορεία του. Τα τελευταία 100 χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος και σήμερα υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν συσσωρευτεί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου.


iefimerida.gr