Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Η Κύπρος του μνημονίου αγοράζει πολεμικά πλοία για την ασφάλεια της ΑΟΖ


Προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες
Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας

Την αγορά δύο πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλλάσης για...
να ενισχυθεί σύντομα η διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοινώνει ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα προωθείται και η δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών με διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, λόγω κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ΄επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα οδηγούν σε επανασχεδιασμό της συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου, τονίζει ο κ. Φωτίου και συμπληρώνει: «αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μου με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδος και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε».

Ο Κύπριος υπουργός θα έχει στα μέσα της βδομάδας στη Μόσχα συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πηγή
Σχόλιο ιστολογίου: Δεν θα αναρωτηθούμε πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αγορά των πολεμικών πλοίων, αφού η συγκεκριμένη απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης είναι η ενδεδειγμένη, λαμβανομένων υπόψιν των τουρκικών απειλών. Εμείς θα αναρωτηθούμε για την Ελλάδα του μνημονίου, η οποία διαλύει τον Ελληνικό στρατό, καθηλώνει την πολεμική αεροπορία, καταργεί σώματα στρατού, χτυπά το ηθικό των στρατιωτικών και γενικά "εργάζεται" με έναν καθ' όλα περίεργο -αν μη τι άλλο- προσανατολισμό, ο οποίος εκθέτει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, ενώ δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την διάθεση του Μαξίμου να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο την Ελληνική επικράτεια και -φυσικά- τα ελληνικά συμφέροντα που μπορούν να γίνουν πυλώνες στήριξης για οικονομική ανάκαμψη και ολικής επαναφοράς της Ελλάδας.