Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Προστασία των μελισσών: οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα


Προστασία των μελισσών Στον αγώνα εναντίον της εξαφάνισης των μελισσών οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να απαγορεύσουν τρία φυτοφάρμακα για ένα μέρος απαγόρευσης, όπου στην συνεδρίαση της ΕΕ 15 χώρες ψήφισαν για τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων.
Η τελική απόφαση κείται στην Κομμισσιόν της ΕΕ που υποστηρίζει μια απαγόρευση.
Τα τρία φυτοφάρμακα από την ομάδα Νεονικοτινοϊδε για...
την καλλιέργεια του καλαμποκιού , ηλιόσπορων, ελαιοράμβης και επίσης καλλιέργειας βαμβακιού προσωρινά για δύο χρόνια
απαγορεύεται η χρήση. Τα προϊόντα παράγονται επίσης και στην Μπάγιερ της Γερμανίας, και βρίσκονται κάτω από την υποψία ότι είναι αίτια για την μείωση ή δολοφονία των μελισσών.
. Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ έχει πλέον ζητήσει την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων.
Όλα τα ΜΜΕ στη Γερμανία, που και αυτή ψήφισε για την απαγόρευση αναφέρουν τη μεγάλη σημασία που έχουν οι μέλισσες για τη γεωργική οικονομία και κάνουν σκέψεις για την καλύτερη προστασία των μελισσών, και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει με πλειοψηφία υπέρ της μερικής απαγόρευσης των τριών αμφισβητούμενων φυτοφαρμάκων.
Στην κρίσιμη συνάντηση των Βρυξελλών συμφώνησαν 15 χώρες της ΕΕ για τις οποίες η πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ, ως εκπρόσωπο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απόφαση τη Δευτέρα.
Η Γερμανία απείχε από την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου ακόμα, αλλά τώρα ψήφισε για την απαγόρευση, ως διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε.
Η τελική απόφαση εναπόκειται πλέον με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης. Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Tonio Borg είχε προτείνει την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων από την ομάδα των λεγόμενων νεονικοτινοειδή για την καλλιέργεια του καλαμποκιού, ηλίανθου, ελαιοκράμβη και το βαμβάκι, αρχικά για δύο χρόνια.
Τα φάρμακα είναι : Clothianidin, thiamethoxam, imidacloprid . Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα. Μια μελέτη από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), διαπίστωσε τις τρία νεονικοτινοειδεί εντομοκτόνων πρόσφατα , ότι προκαλούν “ορισμένους κινδύνους για τις μέλισσες». Ωστόσο, η Αρχή δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει όλες τις αναλύσεις επειδή λείπουν τα σχετικά δεδομένα. Αντίθετα οι κατασκευαστές των φυτοφαρμάκων, όπως η Syngenta και η Bayer με τη δική τους ανάλυση της ΕΑΑΤ έχουν άλλη άποψη.
Θα πρέπει να απαγορεύονται κατά την εφαρμογή του ηλίανθου, canola, καλαμπόκι και το βαμβάκι. Πρέπει να παραμείνει προς το παρόν επιτρεπτή η χρήση ουσιών για τις χειμερινές καλλιέργειες και τα φυτά που δεν προσελκύουν τις μέλισσες. Επίσης, σχετικά με τη σπορά του καλαμποκιού φέτος το καλοκαίρι με τους αυστηρότερους κανόνες δεν εφαρμόζονται ακόμα.
Αναφέρεται, ότι αντίθετα με άλλες χώρες της
ΕΕ, η Γερμανία έχει ήδη περιορίσει τη χρήση των νεονικοτινοειδών. Μετά από τους θανάτους των μελισσών, το 2008, η χρήση τους απαγορεύεται στον τομέα των σιτηρών και καλαμποκιού και ελαιοκράμβης και των ζαχαρότευτλων επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Ο θάνατος των μελισσών, και στη δική μας Πατρίδα είναι αρκετά διαδεδομένη και οι παρατηρήσεις μας είναι εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα προετοιμάζει τους ερευνητές
Παγκόσμια ανησυχία.

Στην φωτογραφία μας ο Φιλέλληνας και πρώην καθηγητής της μοντέρνας τέχνης
Paul – βλέπε και:Grevenkunst.de, -, επισκέφτηκε – την γραφικότερη περιοχή στο Υψηλό Κυργίων, συνομίλησε με τον μελισσοκόμο Λάζαρο και πληροφορήθηκε κατατοπιστικά από πρώτο χέρι για τη ζωή, ανάπτυξη και εξαφάνιση των μελισσών, αλλά και τις υπεράνθρωπες και αξιαγάπητες προσπάθειες ενός χόμπι μελισσοκόμου, που οι αποδοχές είναι χαμηλότερες από την προσφερόμενη εργασία.

Στο θέμα της σημασίας της μελισσοκομίας που παίζει και θα παίξει στην ανάπτυξη της γεωργίας μας, θα επανέλθω και πάλι κατατοπιστικότερα.

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, google panoramio Nalbantis
http://www.dramina.gr

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης

About these ads
Διαδώστε το!