Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

ΕΤΣΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ “ΑΣΤΙΚΕΣ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: Ο ΡΑΧΟΪ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ “ΚΟΙΝΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ” ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΗΔΙΕΣ. Ποιά σοβαρή χώρα με σοβαρή κυβέρνηση όπως η Ισπανία, θα έκανε “μέτωπο” με οποιαδήποτε τριτοκοσμικό κράτος όπως το δικό μας, όπου τα κλεψιμέικα των τραπεζών περασαν στο δημόσιο χρέος ενώ οι τραπεζίτες όχι μόνο ...
κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά είναι ακόμα στις θέσεις τους;

Ο πρώτος μεγαλοτραπεζίτης που συλλαμβανεται στην Ισπανία για τις ευθύνες του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα…

της χώρας είναι ο Μιγκέλ Μπλέσα, πρώην πρόεδρος ενός από τα παλαιότερα τραπεζικά
ταμιευτήρια της Ισπανίας, της Caja Madrid, η οποία σήμερα δεν υφίσταται.

Ο 65χρονος Μιγκέλ Μπλέσα, που πρόσκειται στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πέρασε την Πέμπτη την πρωτη του νύχτα στο κελί της φυλακής.

Την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση έλαβε ο δικαστής, Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα, ο οποίος ερευνά τον τρόπο κατά τον οποίο διαχειρίσθηκε τις υποθέσεις του ταμιευτηρίου, το οποίο μετά την συγχώνευσή του με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό Bankia, ο οποίος έγινε κατόπιν σύμβολο της “φούσκας των ακινήτων῾

Ο Σίλβα απήγγειλε στον Μπλέσα τις κατηγορίες της απιστίας προς την επιχείρηση, που αφορά τη μη σύννομη εξαγορά περιουσιακών στοιχείων και για παραποίηση δημοσίων εγγράφων.

Οι κατηγορίες αφορούν την εξαγορά της Αμερικανικής City National Bank of Florida, έναντι 927 εκατ. δολαρίων (618 εκατ. ευρώ) που ανακοίνωσε το 2008 η Caja Madrid με τον Μπλέσα στη διοίκησή της και την απόκτηση, λίγο αργότερα του 100% του εν λόγω τραπεζικού Ιδρυματος έναντι άλλων 190 εκατ. δολαρίων (127 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, ο δικαστής, που έκανε λόγο για «κακή τραπεζική διαχείριση», επισήμανε ότι με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η αξία της City National Bank of Florida μόλις που έφθανε τα 581 εκατ. ευρώ κι «εν κατακλείδι, αυτό συνεπάγεται ζημία άνω των 500 εκατ.» για το Ισπανικό ταμιευτήριο,

Με αυτά τα δεδομένα ο δικαστής διέταξε την προσωρινή κράτηση του τραπεζίτη, εξαιτίας του «αναντίρρητου κινδύνου διαφυγής του» και όρισε χρηματική εγγύηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την άρση των περιοριστικών όρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δεξιά οργάνωση Μάνος Λίμπιας (Καθαρά Χέρια ΣΣ), που ανακίνησε την υπόθεση κατά του Μπλέσα, εκτιμά πως οι υπεύθυνοι της Caja Madrid ενδέχεται να καρπώθηκαν «πάνω από εκατό εκατ. δολάρια σε προμήθειες» κατά τη διάρκεια της επίμαχης εξαγοράς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπλέσα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε πως προέβη στην εξαγορά της City National Bank of Florida βασιζόμενος στην δεδηλωμένη εξουσιοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και στις θετικές μελέτες των αναλυτών, δεδομένου ότι το ισπανικό ταμιευτήριο διατηρούσε υποκατάστημά του στο Μαϊάμι από το 2000.
Directnews.gr