Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Προσγείωσε διαστημόπλοιο στον Άρη, στην Ελλάδα τον χλεύασαν, τώρα θέλει την Καλαμάτα διαστημικό κέντρο


Με τον ακατονόμαστο.Δεν μπορούσε να το αποφύγει ο άνθρωπος.
Ο συνεργάτης της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Μελιγαλά και Αθήνας, βρέθηκε στην Ελλάδα, καλεσμένος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Α” Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην ...
Τρίπολη.
Σ” αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία «Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας» στην Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια, ενώ φεύγοντας ξανά για την Αμερική είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Ο 49χρονος κέρδισε την προσοχή των ξένων ΜΜΕ το 2012 καθώς προσγείωσε το «Curiosity» στον Άρη. Στις 6 Αυγούστου 2012 το όχημα τύπου ρόβερ «Curiosity» (περιέργεια) της NASA με επιτυχία προσεδαφίστηκε στις 08.30 το πρωί ώρα Ελλάδας στον Κόκκινο Πλανήτη. Σκοπός του ήταν να εξετάσει την πιθανότητα ο Άρης να έχει φιλοξενήσει κάποτε μικροβιακή ζωή.
Ήταν ο άνθρωπος όμως που είχε στα χέρια του το «κοντρόλ» για την ομαλή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου.
Ο Περικλής Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963, απόφοιτος της Λεοντείου, έφυγε από την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ήθελε να σπουδάσει Αεροναυτική και Αεροναυπηγική, με ειδικότητα στην εξερεύνηση πλανητών και υπέρηχους.
Το 1992, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Stanford, και από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές πλανητικές αποστολές, με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για την επιφάνεια του Άρη.
Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα, άρα η επιτυχία του Περικλή Παπαδόπουλου καθίσταται πολύ σημαντική.
Όταν δήλωσε ότι σχεδιάζει την εκτόξευση ενός μικρο-δορυφόρου από την Ελλάδα χλευάστηκε όπως γίνεται συνήθως σε αυτή τη χώρα με ιδέες που ξεφεύγουν από τον μικρόκοσμο του ελληνικού καφενείου.
Σε συνέντευξη του στο «Έθνος» δηλώνει ότι τώρα επιθυμία του είναι να δημιουργήσει στην Καλαμάτα ένα αεροδιάδρομο που θα έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και την υποδομή για να μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν διαστημόπλοια.

« Οι λεγόμενες διαστημικές πύλες έχουν εφαρμογή σε ακαδημαϊκά θέματα, σε θέματα έρευνας και βεβαίως στο μεγάλο πρόγραμμα που βρίσκεται εν εξελίξει στον διαστημικό τουρισμό. Ήδη έχουν «κλείσει» εισιτήριο γύρω στα 500 άτομα, που το καθένα θα πληρώσει 200.000$. Κι επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας έχει αγοραστεί από τους Άραβες. Γι΄αυτόν τον σκοπό ξεκίνησε η δημιουργία διαστημικής πύλης στο Αμπού Ντάμπι».
Ο κ Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι σήμερα στον κατάλογο των ανθρώπων που έχουν πάει στο Διάστημα βρίσκονται τα ονόματα περίπου 300 ανθρώπων και πολλοί πλέον θα ήθελαν να προστεθεί το όνομά τους σ΄αυτόν τον κατάλογο.
Επισημαίνει ότι η Καλαμάτα είναι γεωλογικά στρατηγική τοποθεσία και μπορούν να γίνουν από εδώ εκτοξεύσεις. Έχει το αεροδρόμιο που είναι αρκετά μεγάλο, το λιμάνι της βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εταιρεία που έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον.
Ο επιστήμονας της NASA θεωρεί ότι «αν το πάρουμε ζεστά και σοβαρά το θέμα και το στηρίξουμε, πιστεύω ότι μέχρι το 2015 η Καλαμάτα θα είναι έτοιμη για να συμμετάσχει αυτές τις αποστολές. Αυτός είναι ο στόχος, η τοπική οικονομία. Εξάλλου ο διαστημικός τουρισμός συνδυάζεται με τον κλασικό τουρισμό και η Μεσσηνία έχει τις υποδομές. Και βέβαια μιλάμε για τουρίστες με πλούσιο πορτοφόλι».Tο αεροδρόμιο της Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες αργά το απόγευμα ο Μεσσήνιος επιστήμονας και συνεργάτης της NASA Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Λ-Sat, επιθεωρητής της NASA.

Ο Περ. Παπαδόπουλος, νωρίτερα, στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την πρότασή του για τη δημιουργία Κέντρου Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία βάσης στρατοσφαιρικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο Μεσσήνιος επιστήμονας παρατήρησε ότι «η Καλαμάτα είναι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ιδανική για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πύλης», ενώ το συγκεκριμένο πρότζεκτ, συσχετιζόμενο και με τους στόχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη στόχευση για την “Πελοπόννησο 2020″ θα μπορούσε να αποδώσει με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα 1 τρισ. δολάρια.

Οπως είπε ο Περ. Παπαδόπουλος, τον προσεχή Ιούλιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA, προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο δρ. Παπαδόπουλος έκανε εκτενή παρουσίαση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον διαστημικό τουρισμό, καινοτομία με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για το προσεχές μέλλον.

Ο κ. Παπαδόπουλος και ο περιφερειάρχης Πέτρ. Τατούλης δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού, από αύριο κιόλας, προκειμένου μέσα σ’ ένα έτος να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον συγκεκριμένο καινοτομικό σχεδιασμό.

Στη χθεσινή του επίσκεψη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τον Περ. Παπαδόπουλο συνόδευαν -μεταξύ άλλων- ο επίσης συμπατριώτης μας επιστήμονας Ευάγγελος Μαρκόπουλος ιδρυτής της EMPROSS Strategic IT Consultants που αναλαμβάνει έργα τεχνοκρατικής ανάπτυξης ανά τον κόσμο και ο Αμερικανός Τζέιμς Γκρέιντι επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη Διαστημική Πύλη (Space Portal), ενώ τον υποδέχθηκαν συγγενείς του από τον Μελιγαλά.

Ο Μεσσήνιος επιστήμονας -μαζί με τους δύο συναδέλφους του, καθώς και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου- ξεναγήθηκαν στους χώρους αεροσταθμού, και του αεροδρομίου γενικότερα, από τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη.Απο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εγινε δεκτός πριν λίγες ημέρες στο μέγαρο Μαξίμου ο μεγάλος Ελληνας επιστήμονας της NASA με καταγωγή απο την Μεσσηνία Dr Περικλής Παπαδόπουλος. Ο κ Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για πολλά θέματα γύρω απο την αεροδιαστημική, τον διαστημικό τουρισμό αλλα και για την παρουσία του στο συνέδριο της περιφέρειας Πελοποννήσου οπου καλεσμένος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ανέπτυξε την πρόταση του για το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας παρουσίασε με στοιχεία στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την αξία των Ελλήνων (ομαδα-λ) που δουλεύουν αυτή την χρονική στιγμή για την Nasa και εχουν εντυπωσιάσει ολο τον κόσμο.

Ο Μεσσήνιος επιστήμονας εθεσε τον ευατόν στην υπηρεσία της Ελλάδος οπως και πολλών αλλων Ελλήνων επιστημόνων απο το εξωτερικό για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό σχέδιο με επίκεντρο την Καλαμάτα, λογο και της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, που θα την απογειώση μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα σε ολο τον Κόσμο.

Η επισκεψη αυτή πάντως στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ειναι σιγουρο οτι κάτι μεγάλο θα φέρει…