Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

TONY BLAIR Kάνει χρυσές business σε 20 χώρες


 Η πατρίδα του κάποτε τον περιφρόνησε και τον έψεξε ως πολιτικό, αφού πρώτα κυβέρνησε επί τρεις συνεχόμενες θητείες, ο ίδιος όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και έκανε business πολλών εκατομμυρίων στο εξωτερικό.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο ..
Tony Blair αποτελεί πλέον τον ιθύνοντα νου πίσω από μια νέα αυτοκρατορία.

“Εάν γίνεις πρωθυπουργός και κατέβεις από τον θώκο σου γύρω στα 50, τι κάνεις μετά; Παίζεις γκολφ; Αυτό με γεμίζει πραγματικό τρόμο”, είχε αναφέρει κάποτε.

Ο 59χρονος σήμερα Blair, στην ουσία επανεφηύρε τον εαυτό του και γυρνά όλον τον κόσμο  παρέχοντας υπηρεσίες συμβούλου, ως dealmaker αλλά και φιλάνθρωπος. Προεδρεύει ενός δικτύου εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων που λειτουργούν σε πάνω από 20 χώρες, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδιωτικών, εταιρικών και κυβερνητικών πόρων.

Από το 2007, ο Tony Blair και οι εταιρείες του έχουν λάβει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 59 εκατ. στερλινών! Από την άλλη, οι φιλανθρωπίες του έχουν συγκεντρώσει 25,5 εκατ. στερλίνες, ενώ πέρυσι μια εκ των οκτώ επιχειρήσεών του, η Windrush Ventures Ltd., κατέγραψε ρεκόρ εσόδων ύψους 16 εκατ. στερλίνες. Μια και μόνη επενδυτική τράπεζα, η JPMorgan Chase &  Co, έχει καταβάλει στον πρώην πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος τουλάχιστον 10 εκατ. στερλίνες από τον Γενάρη του 2008.

Στον κύκλο δραστηριοτήτων του επιιχειρηματία – πλέον Blair – εντάσσεται η παροχή συμβουλών σε δημόσια επιτροπή του Αμπού Ντάμπι  της οποίας προΐσταται ο Πρίγκιπας  Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan και συγκεκριμένα τη βοηθά να κλείνει συμφωνίες με την China Investment Corp., fund που διαχειρίζεται κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 482 δισ. δολαρίων!

Ο Blair επίσης παρέχει συμβουλές στον Πρόεδρο του Καζανκστάν Nursultan Nazarbayev, ο οποίος καταβάλλει ως ετήσια αμοιβή στην ομάδα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, 8 εκατ. στερλίνες.
Το 2012, ο Blair υπέγραψε επίσης συμφωνία με τον κυβερνήτη του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με αντικείμενο τη δημιουργία μιας ομάδας συμβούλων που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

Τον Σεπτέμβριο, ήταν ο Blair που βοήθησε να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς: η εξαγορά της Xstrata από τον μεταλλευτικό κολοσσό  Glencore International Plc έναντι τιμήματος 35 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των γεγονότων, η αμοιβή του Blair ήταν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια για εκείνο το deal, πληροφορία που ο ίδιος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ποτέ...

Στη νέα καριέρα που αποφάσισε να ακολουθήσει, σίγουρα τον βοήθησαν οι υψηλές γνωριμίες του από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, καθώς και οι διαπραγματευτικές ικανότητες. Αυτά τα εφόδια τον ώθησαν να διαπρέψει σε έναν τομέα όπου δεν είχε καμιά προηγούμενη εμπειρία: τα οικονομικά.

Τμήματα της βρετανικής κοινής γνώμης εκφράζουν την αντίθεσή τους, ακόμα και την οργή τους για το ότι ο κάποτε πρωθυπουργός τους επιδιώκει τόσο απροκάλυπτα το κέρδος, ειδικά σε τόσο χαλεπούς καιρούς.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο Tony Blair βγήκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής το 1997, οπότε και οδήγησε το Κόμμα των Εργατικών τρεις φορές στην εκλογική νίκη. Ο ίδιος έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στους υπόλοιπους ηγέτες των Εργατικών στα 114 χρόνια της ιστορίας του κόμματος.   Τελικά όμως κατάφερε να ξεσηκώσει την οργή και τη λαϊκή κατακραυγή με την απόφασή του να ταχθεί η Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ κατά  την εισβολή στο Ιράκ το 2003.