Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Bloomberg: Η ραγδαία πτώση του χρυσού “κόστισε” $560 δισ. στις κεντρικές τράπεζες


Η βουτιά των τιμών του χρυσού τις τελευταίες ημέρες διέγραψε 560 δισ. δολ. από την αξία των αποθεμάτων που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (Exchange-traded products) του...
χρυσού μειώθηκαν κατά 37,2 δισ. δολ. το 2013 καθώς το πολύτιμο μέταλλο διολίσθησε σε χαμηλά δύο ετών χθες.

Τα funds χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές εκροές 11,2 δισ. δολ. από την αρχή του έτους και μέχρι τις 10 Απριλίου, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέγεθος από το 2011. Στον αντίποδα, τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών είχαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους χρυσού ή το 19% του παγκόσμιου χρυσού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Έχοντας καταγράψει ένα ράλι 12 ετών, το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει 29% από το ρεκόρ που σημείωσε το Σεπτέμβριο του 2011 στα 1.923,70 δολ. ανά ουγγιά.

Η ενίσχυση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού έχουν ενισχύσει τις παγκόσμιες μετοχές κατά 2,28 τρισ. δολ. αυτό το έτος σε βάρος πιο παραδοσιακών αξιών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.
Capital.gr