Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γιατί οι bloggers είναι ανώνυμοι;


Ο Γιώργος Μουρούτης, επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού, δημοσιοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter τα προσωπικά στοιχεία, και....
συγκεκριμένα το ονοματεπώνυμο, του pitsirikos, ενός από τους γνωστότερους Έλληνες bloggers.
Όλα άρχισαν με ένα tweet του Γ.Μουρούτη το οποίο αποδοκίμαζε τον γνωστό blogger για αναφορές του όπως «ο Μαραθώνιος είναι επικίνδυνο αγώνισμα» ή «παιδιά η Μαρφίν ψάχνει για τρεις υπαλλήλους».

Γιατί είναι οι bloggers ανώνυμοι;
«..ως ανώνυμοι τους αναγκάζουμε να απαντούν με επιχειρήματα, ενώ ως επώνυμοι τα επιχειρήματά τους τα μετατρέπουν σε πίεση…
Πίεση που μεταφράζεται σε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.
Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω του blog…
Δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης, των εκβιασμών, των ύβρεων και των απειλών όπως θέλουν κάποιοι να αποδώσουν στους χιλιάδες ανώνυμους Έλληνες bloggers, είναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις για σιωπή, για έλεγχο της ελευθερίας σκέψης & έκφρασης αλλά και διακίνησης των πληροφοριών…».
Με αφορμή το ...γεγονός αυτό, παραθέτουμε το μανιφέστο των bloggers, που είναι διαθέσιμο για αναδημοσίευση σχεδόν παντού στο διαδίκτυο.
1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και «μη ενημερωτικά» blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες, τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό.
Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Πηγή
thesecretrealtruth