Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Όταν ο Πούτιν λέει τα αυτονόητα, αλλά οι εδώ βουβουζέλες μένουν με “ανοιχτό το στόμα”.


20 Μαρτίου γράφαμε ότι η Κυπριακή κρίση και το κούρεμα όχι μόνον δεν ενοχλούν τους Ρώσους, αλλά τους συμφέρει αφάνταστα. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο: ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ: ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Οι βουβουζέλες της δημοσιογραφίας όμως αδυνατούσαν να...
αρθρώσουν ακόμα και αυτά τα αυτονόητα. Οι ίδιοι που παρουσίαζαν το μνημόνιο ως “μοχλό ανάπτυξης” και ειρωνευόντουσαν “το ξανθό γένος που δεν ήλθε να βοηθήσει”. Συμπλήρωναν δε ότι “οι Ρώσοι δεν πρόκειται να ανεχθούν” κλπ κλπ. Όταν από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε ότι οι περιβόητοι “ολιγάρχες” χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως τράνζιτ προορισμό και όχι ως “κουμπαρά”. Τι νόημα όμως έχει για ανθρώπους που εξακολουθούν να θεωρούν τον Προβόπουλο “γκουρού” και να καταπίνουν αμάσητο τον αποτυχημένο (;) Στουρνάρα ως υπουργό οικονομικών.

Η απλή ανάλυση που κάναμε τότε λοιπόν, δικαιώθηκε σήμερα δια στόματος του ίδιου του Πούτιν. Λέγοντας μάλιστα αυτό που ούτε η Αθήνα τόλμησε να αρθρώσει: “Η κυπριακή τραπεζική κρίση μπορεί να είναι προς όφελος της Μόσχας και ενθάρρυνε τους Ρώσους να επενδύσουν στη χώρα τους, γιατί η περιπέτεια της Κύπρου κατέδειξε την αστάθεια των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων”

και

«όσο περισσότερο ‘κουρεύετε’ τους ξένους καταθέτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς».

Απλά, όμορφα, ξεκάθαρα. Παρ’ όλα αυτά, για τους λόγους που πάλι είχαμε εξηγήσει πολύ νωρίτερα, έκανε την κίνηση καλής θέλησης προς τον Κυπριακό λαό με την ελάφρυνση των όρων του δανείου που είχε παραχωρήσει το 2011.

Όταν σοβαρευτούμε και ως λαός και σταματησουμε να στέλνουμε Παπανδρέηδες και Σαρρήδες να μας εκπροσωπούν έναντι ισχυρών κρατών, τότε θα έχουμε και μία καλύτερη τύχη.