Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Τσουχτερά πρόστιμα, φθηνότερα παράβολα


Σημαντικές αλλαγές στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας, αλλά και νέα αυξημένα πρόστιμα σε παραβάτες επαγγελματίες οδηγούς προβλέπει διάταξη με την οποία τροποποιείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις Ηλεκτρονικές προμήθειες που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα μειώνονται τα χρηματικά ποσά για...
την αρχική χορήγηση (από 110 ευρώ σε 90 ευρώ), ανανέωση (από 90 ευρώ σε 70 ευρώ) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70 ευρώ σε 40 ευρώ). Επίσης με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.

Παράλληλα εισάγονται οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας των μοτοποδηλάτων (ΑΜ). Επίσης ορίζεται η ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης με διάρκεια τα δεκαπέντε έτη (μοτοσυκλέτες, κατηγορία Β’ οδήγησης) που θα ανανεώνονται μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Φυλάκιση
Επίσης επανέρχεται η παλαιά διάταξη του ΚΟΚ με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες και με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ λόγω της σοβαρότητας της παράβασης και για λόγους διασφάλισης της οδικής ασφάλειας. Επίσης σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται και η αφαίρεση για 30 ημέρες της κατεχόμενης άδειας οδήγησης. Με τις παραπάνω ποινές τιμωρούνται και όσοι καταλαμβάνονται να οδηγούν μοτοποδήλατο στερούμενοι της σχετικής άδειας οδήγησης.

Τέλος διπλασιάζεται, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό όταν καταλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο φορτηγό ή λεωφορείο χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

imerisia.gr