Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Πολύ μεγαλύτερη η αποζημίωση της Ολυμπίας Οδού


« Έκλεισε» η συμφωνία για τις αποζημιώσεις που θα καταβάλει το Δημόσιο στους τέσσερις παραχωρησιούχους των «παγωμένων» οδικών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοσυνολικό ποσό θα υπερβαίνει αρκετά τα 280 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι προκαταβολές θα φθάσουν μέχρι 40% της....
αποζημίωσης σε κάποιους από τους άξονες. Το μόνο που απομένει για να τεθούν σε εφαρμογή τα τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά είναι να συναινέσουν οι τράπεζες που δανειοδοτούν κάθε έργο. Το Δημόσιο αποφάσισε να επιλύσει εξωσυμβατικά, μέσω της υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή κάθε έργου, το ζήτημα των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το περιεχόμενο των τεσσάρων συμφωνητικών οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν φαίνεται ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών τον περασμένο Δεκέμβριο: για παράδειγμα, η Ολυμπία Οδός θεωρείται ότι θα λάβει περί τα 130 εκατ. ευρώ (έναντι των 80 εκατ. που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο) με προκαταβολή 60 εκατομμύρια. Οσον αφορά τις υπόλοιπες κοινοπραξίες, σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Οδός θα λάβει προκαταβολή 40 εκατ. ευρώ, η Aυτοκινητόδρομος Αιγαίου 25 εκατ. ευρώ και η Κεντρική Οδός 25 εκατ. ευρώ (οι 3 κοινοπραξίες είχε εκτιμηθεί ότι θα λάβουν συνολικά 72 εκατ., 73 εκατ. και 54 εκατ. αντίστοιχα). Πάντως, για να τεθούν σε εφαρμογή οι τέσσερις συμφωνίες, θα πρέπει πρώτα να συναινέσουν οι τράπεζες που δανειοδοτούν κάθε έργο. Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν συμφωνήσει πως θα ξεκινήσουν την προετοιμασία των εργοταξίων τους (κλείσιμο συμφωνιών με υπεργολάβους κ.λπ.) μόλις λάβουν την προκαταβολή της αποζημίωσης..