Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Η Β.Κορέα καλεί τις ξένες πρεσβείες να εξετάσουν την απομάκρυνση των διπλωματών τους !


Η Βόρειος Κορέα κάλεσε τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.


Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότιo Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Βόρειας Κορέας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των διπλωματικού προσωπικού ξένων χωρών από το βορειοκορεάτικο έδαφος, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η πρόταση έγινε στις πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ και προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση» φέρεται να είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Κινέζους εταίρους μας καθώς και τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες» για το θέμα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο.

Και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του διπλωματικού της προσωπικού.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Βόρειος Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να...
εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στην Πιονγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

Το Λονδίνο τονίζει ότι το αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «ρητορικής» της Βορείου Κορέας κατά των ΗΠΑ και αναφέρει ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα.


Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρειος Κορέα συνέστησε στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, βρισκόμαστε μεταξύ και άλλων χωρών» σημείωσε ο Τσέχος πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Η Βόρειος Κορέα μετέφερε έναν δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η κατάσταση στην περιφέρεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

«Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.