Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Θα κτυπήσει η Ουάσιγκτον πρώτη τη Β. Κορέα; - Μεγάλη συγκέντρωση βομβαρδιστικών


Την ανάληψη προληπτικής δράσης έναντι της Βόρειας Κορέας εξετάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αμερικανικό ιστολόγιο homelandsecurityus.com.

Στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο και επικαλούμενο πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει...
πως στο Λευκό Οίκο εξετάζεται η πιθανότητα ανάληψης «προληπτικής δράσης» όπως είναι η ακριβής διατύπωση εναντίον θέσεων εκτόξευσης βορειοκορεατικών πυραύλων και εγκαταστάσεων όπου πιστεύεται πως σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες κορυφαίοι γερουσιαστές τους έχει ζητηθεί να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο  ενόψει έκτακτης συνάντησης στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Τέτοιες συναντήσεις στο «οβάλ γραφείο» γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ ή άλλα έκτακτα γεγονότα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται φωνές μέσα στις ΗΠΑ για ανάληψη επιθετικής δράσης στη Βόρεια Κορέα. Ο αμερικανός γερουσιαστής Peter King είχε δηλώσει πρόσφατα πως εάν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατιωτικό κτύπημα κατά της Νότιας Κορέας ή των ΗΠΑ, τότε η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απαντήσει πριν την εκδήλωση ενός τέτοιου κτυπήματος.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της έχει δηλώσει πως από τις 10 Απριλίου και μετά δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην Pyongyang ζητώντας από τις ξένες διπλωματικές αποστολές να σκεφτούν την πιθανότητα αποχώρησής τους.

Οι ενδείξεις πάντως πως οι ΗΠΑ ίσως προχωρήσουν εντός των επομένως ημερών σε προληπτική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας πληθαίνουν. Η κινητικότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή είναι έκδηλη. Η συγκέντρωση στρατηγικών βομβαρδιστικών στην περιοχή του Ειρηνικού όλων των τύπων B-52G, B-1B Lancer και B-2 Spirit και οι αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν στη Νότια Κορέα με ασκήσεις προσβολών στόχων εδάφους σχεδόν 100 χλμ. από την αποστρατικοποιημένη ζώνη είναι για τους περισσότερους ένδειξη προετοιμασίας για ανάληψη δράσης.

Μάλιστα όπως αναφέραμε και σχετικά 7 στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β βρίσκονται ήδη στο Guam και όλα αυτά στο πλαίσιο προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για την πραγματοποίηση μιας «προληπτικής επίθεσης».

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ οι πτήσεις αυτές των στρατηγικών βομβαρδιστικών όσο και αυτές των F-22 ήταν προσομοίωση συνθηκών ενός πυρηνικού κτυπήματος στη Βόρεια Κορέα». Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη αμερικανικές βάσεις στο Guam και την Okinawa ενώ τα F-22 μεταστάθμευσαν στην AB Osan της Νοτίου Κορέας.

«Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τη ρητορική αλλά και τις κινήσεις των βορειοκορεατικών δυνάμεων πριν αποφασίσουν για το οτιδήποτε» δήλωσε ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των αποφάσεων που ενδέχεται να λάβουν οι ΗΠΑ.