Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Η Άγκυρα έθεσε επίσημα θέμα επαναφοράς του σχεδίου Ανάν - Μιλάνε για "Δύο κράτη"


Επαναφορά στο σχέδιο Ανάν προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ για την Κύπρο και είναι σαφές ότι μετά τις εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο και όσα περνάει ο καιρός προς τα εκεί θα επικεντρώνονται οι πιέσεις.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2004 που επίσημα η Άγκυρα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και σίγουρα επ'αυτού ...
σύνοτμα θα δούμε εξελίξεις. Είναι αυτό που έχουν σημειώσει επανειλημμένα ότι η οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η τρόικα και η Γερμανία στο νησί για τα διαρπαγούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα έχει αντίκτυπο σε ολόκλητο το κυπριακό ζήτημα.

Το θέμα είνα ότι κατ'αυτό τον τρόπο μπαίνει και η Τουρκία "από το παράθυρο" στην διαχείριση των κυπριακών κοιτασμάτων...

Απαντώντας σε ερώτηση αν η τουρκική κυβέρνηση έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει οικονομικά την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω κατεχομένων, ο κ. Σιμσέκ είπε ότι «επιθυμούμε όλοι οι γείτονές μας να αυξάνουν την ευημερία τους, διότι η Τουρκία είναι η χώρα που θα έχει το περισσότερο όφελος από αυτό».

Όπως είπε, «η σημαντικότερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στη Νότια Κύπρο, είναι να οδηγηθούμε σε μία λύση με δύο κράτη και δύο ισότιμες κοινότητες, δηλαδή με τρόπο που προέβλεπε το 2004 και ο ΟΗΕ» είπε ο Τούρκος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι μετά το 2004, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούν μία γραμμή της μορφής «"Είμαστε μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία είναι αυτή που έχει ανάγκη. Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε. Ας συμβιβαστούν οι Τούρκοι". Η στάση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει στη λύση» είπε επαναλαμβάνοντας πως η λύση που είχε προτείνει το 2004 ο ΟΗΕ «θα προσφέρει όφελος στη Νότια Κύπρο».