Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Τουρκικός τύπος: "Με δική μας εντολή η εθνοκάθαρση στην Ιμβρο"


 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Πως έγινε η εθνοκάθαρση στην Ιμβρο, τα ελληνικά σχολεία της ΄Ιμβρου δεν τα έκλεισαν οι Ρωμιοί αλλά το ίδιο το τουρκικό κράτος» είναι ο εντυπωσιακός τίτλος της  τουρκικης εφημερίδας Taraf. H τουρκική εφημερίδα γράφει πως « η ελληνική παιδεία στην Ίμβρο απαγορεύθηκε με....
εντολή της νομαρχίας του Τσανάκαλε (σ.σ Δαρδανελλίων) και όχι με την απόφαση των Ρωμιών όπως υποστηρίζουν κάποιοι»

«Ηταν μια ξεκάθαρη εντολή τουρκοποίησης του νησιού καθώς απαγορεύθηκε η λειτουργία των ελληνικών σχολείων και απολύθηκαν όλοι οι δάσκαλοι που εργάζονταν στα σχολεία αυτά» γράφει η Taraf. Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ντοκουμέντο που διαθέτει ο ερευνητής Μάκης Μπουταρας όπου η εντολή της νομαρχίας προς τον κοινοτάρχη της Ιμβρου ανέφερε « η υπάρχουσα κατάσταση των σχολείων έχει λήξει».Το ενδιαφέρον γεγονός που αποκαλύπτει η εφημερίδα είναι πως επίσημα τα σχολεία δεν έχουν κλείσει «αλλα απαγορεύθηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και απολύθηκε όλο το προσωπικό τους , ουσιαστικά ήταν  de facto κλείσιμο”.

Προς τιμήν της η τουρκική εφημερίδα γράφει «αποκαλύπτουμε αυτή την πραγματικότητα διότι τα πρακτορεία ειδήσεων που έγραψαν την είδηση για την επαναλειτουργία του σχολείου της Ιμβρου είχαν τονίσει πως τα σχολεία αυτά είχαν κλείσει με την θέληση των ίδιων των Ρωμιών.»

Μέχρι το 1964 στην Ιμβρο λειτουργούσαν 7 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 2 νηπιαγωγεία με συνολικά 683 μαθητές!
πηγή