Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΑ: Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΣ Προετοιμασία επέμβασης – Αποχωρεί ο ΟΗΕ, η συγνώμη Νετανιάχου και τα όπλα της CIA


Ως πλέον ανησυχητικό σημάδι για την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΟΗΕ να αποσύρει τους μισούς από τους 100 ξένους υπαλλήλους του που εξακολουθούν να εργάζονται στη Συρία εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων.

Ένα πολιτικό αεροσκάφος επλήγη σήμερα από αντιαεροπορικά πυρά, ενώ πετούσε πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοανατολική ...
Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς να διευκρινίσει αν το αεροσκάφος κατερρίφθη.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να κατεβαίνει αργά αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αν συνετρίβη.

Στο μεταξύ, ο στρατός κατέλαβε μεγάλες περιοχές της συνοικίας Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, ύστερα από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες τις τελευταίες ημέρες.

Η αεροπορία σφυροκόπησε περιοχές σε όλη τη χώρα, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την ίδια ώρα στο Αμάν ο εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού δήλωσε ότι Σύροι αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Ασαντ έκλεισαν σήμερα τα δύο μοναδικά συνοριακά φυλάκια με το χασεμιτικό βασίλειο.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έκλεισε δύο συνοριακά φυλάκια της Ντεράα και της Νασίμπ (στη συριακή πλευρά της μεθορίου) όταν αυτά τέθηκαν υπό τον έλεγχό του», δήλωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η Ιορδανία δεν έλαβε καμιά απόφαση να κλείσει τα σύνορα», είπε από την πλευρά του ο ιορδανός υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σαμίχ Μααΐταχ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι αντάρτες είχαν πάρει υπό τον έλεγχό του λωρίδα μήκους 25 χιλιομέτρων από την τοποθεσία Μουζαϊρίμπ, στα ιορδανικά σύνορα μέχρι την τοποθεσία Ααμπντίν, κοντά στη γραμμή εκεχειρίας με το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές, το χασεμιτικό βασίλειο που μοιράζεται τα βόρεια σύνορά του με τη Συρία κατά μήκος 370 χιλιομέτρων, φιλοξενεί 450.000 Σύρους πρόσφυγες και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 700.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση παρά τη «γενναία» παραίτηση την Κυριακή του επικεφαλής της, του Αχμεντ Μόαζ Αλχάτιμπ.

«Λυπούμαστε να τον βλέπουμε να φεύγει, αλλά η αποχώρηση αυτή δεν αλλάζει την αμερικανική πολιτική υποστήριξης στη συριακή αντιπολίτευση και στον Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης», ανέφερε.
Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ που αφορά κυριότερα το γραφείο του στη Δαμασκό συνιστά μια αρνητική εξέλιξη καθώς καταδεικνύει το γεγονός ότι πολύ σύντομα ακόμη και το κέντρο της πρωτεύουσας της Συρίας μπορεί να γίνει πεδίο μαχών ή ακόμη χειρότερα πεδίο αεροπορικών βομβαρδισμών από τις δυτικές χώρες.

Δεν είναι όμως αυτή η αποχώρηση του ΟΗΕ από τη Συρία. Στις 11 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση 1000 κυανόκρανων από τα υψίπεδα του Γκολάν που ήταν ανεπτυγμένοι εκεί από το 1974.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην περίπτωση ότι πολύ  σύντομα θα επιχειρηθεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο μια προσπάθεια από τις δυτικές κυβερνήσεις να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με τον βασικό τους εχθρό τον Bashar Al Assad.

Η δήλωση άλλωστε του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι ο κυριότερος λόγος που ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία είναι το θέμα της Συρίας και των χημικών της όπλων, είναι ένα ακόμη σημάδι ότι εξυφαίνεται αποφασιστική παρέμβαση των δυτικών κυβερνήσεων στη Συρία. Ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια έχοντας διαλύσει πρακτικά τη χώρα φαίνεται πως αποτελεί και τη σημαντικότερη «τροχοπέδη» για τις ΗΠΑ στο να ασχοληθούν σχεδόν αποκλειστικά με κυριότερη απειλή για τα συμφέροντά τους το πυρηνικό Ιράν.

Παράλληλα οι φήμες περί απόπειρας δολοφονίας του Assad αν και έχουν διαψευσθεί εντούτοις επιβαρύνουν και άλλο μια κατάσταση η οποία έχει φτάσει στα όριά της. Ο πρόεδρος της Συρίας δεν έχει κάνει πάντως κάποια δημόσια εμφάνιση  ύστερα από τις φήμες περί δολοφονίας του δημιουργώντας πολλαπλά ερωτήματα για το που βρίσκεται.

Οι εκτιμήσεις ότι επίκειται κάποιας μορφής επέμβασης στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έρχονται να επιβεβαιωθούν και από δημοσιεύοντα του αμερικανικού Τύπου όπως αυτό των NY Times στα οποία αναφέρεται πως η CIA ανοικτά πλέον εξοπλίζει τους αντάρτες της Συρίας με μυστικές πτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2012 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 160 πτήσεις από αεροσκάφη της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Καττάρ και τα οποία προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Esenboga κοντά στην Άγκυρα και από εκεί οδικώς μεταφέρονται στη Συρία. Άλλες πτήσεις γίνονται και από άλλα αεροδρόμια στην Τουρκία αλλά και την Ιορδανία, ενώ το παραδοτέο πολεμικό υλικό στους αντάρτες προέρχεται τόσο από τα αποθέματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν όσο και από τρίτες χώρες όπως η Κροατία. .

Η «διαρροή» των παραπάνω πληροφοριών μόνο τυχαία δεν είναι βέβαια καθώς μέσω αυτών επιχειρείται να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη ότι η οριστική εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων επίκειται.