Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ : Η Ρωσία προσφέρει διάσωση της Κύπρου με αντάλλαγμα ναυτική βάση …!


Σύμφωνα με την Τούρκικη εφημερίδα Χουριέτ στην Αγγλόφωνη έκδοσή της !
Yusuf Kanlı – Ανάλυση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της 17ης Μαρτίου, και μετά από κάποιες ανταλλαγές ”εκφράσεων ”…
, προσφέρθηκε να συνεισφέρει σε ένα σχέδιο διάσωσης για άμεση λύση στην Κύπρο με αντάλλαγμα για μια Ναυτική βάση
στο νησί, σύμφωνα με Κυπριακή πηγή !
Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών ώστε να ελέγχει τή Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη Ρωσία έχει προσφέρει τώρα μια γενναιόδωρη 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την πλειοψηφία των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά επεσήμανε επίσης ότι θα μπορούσαν να πάνε και για τηνμεγαλύτερη Τράπεζα της Κύπρου.

Ένα δεύτερο αίτημα, είπε η πηγή, ήταν ένα μερίδιο 50-50 μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ Delek στο εργοστάσιο LNG που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κύπρο

Κύπριοι έχουν να ασχολούνται με το Ισραήλ που θα κατέχει singlehandedly το εργοστάσιο και η Ρωσική συνεργασία μπορεί να αξίζει να ληφθή σοβαρά υπόψη, είπε η πηγή.
Αλλά μια τρίτη προϋπόθεση για μια “γενναιόδωρη” ρωσική συμβολή στην διάσωση της Κύπρου θα μπορούσε να είναι πολύ προβληματική, όχι μόνο για το νησί, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες: Ρωσική δημιουργία και τον έλεγχο μιας ναυτικής μονάδας για τη φύλαξη του φυσικού αερίου !
Παρόμοιες απαιτήσεις του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει σοβαρά θέματα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η Ρωσία απαιτεί μια “ναυτική εγκατάσταση” από την Κύπρο και εκφράζοντας ότι θα πρέπει να έχει τη “μονομερή ελευθερία της επέκτασης, όπως απαιτείται,” θα μπορούσε να μετατραπεί τελικά ότι η εγκατάσταση σε ένα ολοκληρωμένο ρωσική βάση . Στη Ρωσία εξετάζουν την εγκατάλειψη της Βάσης της Συρίας και να μεταφερθεί η βάση που υπάρχει στη Κύπρο “


Σύμφωνα με ελληνικές πηγές της Κύπρου, αξιωματούχοι από τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ήδη προτείνει στον Αναστασιάδη ότι ένα one-off 9,9 τοις εκατό “σταθερότητα εισφορά» για τις καταθέσεις μεγαλύτερες από 100.000 ευρώ θα μπορούσε να παράσχει το απαιτούμενο τμήμα του σχεδίου διάσωσης και η εισφορά για τις καταθέσεις μικρότερο από 100.000 ευρώ θα μπορούσαν να ληφθούν προς τα κάτω σε πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι προβλέπεται στο 6,75 τοις εκατό.
Ο Αναστασιάδης, όμως, δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμη και να λάβουν μειωμένο συντελεστή !


http://www.veteranos.gr