Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ BANK RUN Ποια "εβδομάδα"; "Παγώνουν" για άγνωστο χρονικό διάστημα οι κυπριακές καταθέσεις


Περικυκλωμένα ένοπλους μισθοφόρους φρουρούς και από άνδες της κυπριακής αστυνομίας ανοίξαν εχθές στις 12:00 ακριβώς, τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για διεκπεραίωση των στοιχειωδών τραπεζικών εργασιών (οι ουρές των κατεστραμμένων Κυπρίων είναι ατελείωτες) αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται /...
αλλού.

Απόλυτα έγκυρη πηγή της κυπριακής κυβέρνησης μιλώντας στο defencenet.gr, απέκλεισε να ισχύσει μόνο για μία εβδομάδα ο περιορισμός στην διακίνηση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Μάλιστα χαρακτηριστικά προσέθεσε το εξής: "Στην Ισλανδία που έπαθε ακριβώς το ίδιο που έπαθε και η Κύπρος, έστω και αν συγκριτικά οι δικές μας τράπεζες ήταν υγιείς οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων διαρκούν ακόμα. Και ξεκίνησαν να ισχύουν το φθινόπωρο του 2008"!

Και γιατί ανακοινώθηκε μόλις μία εβδομάδα; "Τι να τους πούμε; Ότι δεν ξέρουμε πότε θα έχουν συνολική πρόσβαση στα κεφάλαιά τους;" κατέληξε ο ίδιος...

Αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μακροπρόθεσμο "πάγωμα" των κίνησης των τραπεζικών κεφαλαίων στην Κύπρο και όχι για μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Στόχος είναι να διατηρηθούν τα κεφάλαια, έστω παγιδευμένα μέσα στις τράπεζες, αφού το άνοιγμά τους συνεπάγεται μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πρακτικά όσοι έχουν αυτή την στιγμή χρήματα στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολύμηνη (στην καλύτερη περίπτωση) διακράτηση των χρημάτων τους.

Στα υποκαταστήματα των Τραπεζών, στην Επαρχία Λευκωσίας, γίνεται το αδιαχώρητο, αφού οι ουρές έξω από αυτές είναι ατέλειωτες. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας, αλλά φυσικά, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ανέκδοτο: Σε αυτό τον πλανήτη τουλάχιστον δε νομίζουμε ότι θα επιστρέψει κάποιος έστω και ένα ευρώ στην Κύπρο.

Το Διάταγμα οεριορισμού στην διακίνηση κεφαλαίων προβλέπει ότι:

-Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ανάληψη αργότερα.
-Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.
-Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

-Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.
-Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

-Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
-Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
-Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.
 -Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.

-Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
-Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπα γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.
-Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.
-Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
-Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
 

Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.